Vrijeme održavanja: 16.03.2020.

Objavljeno: 16. 03. 2020. , Ažurirano: 16. 03. 2020.

Izvanredna sjednica Gospodarskog vijeća Županijske komore Dubrovnik održana je danas putem videokonferencije, u skladu sa situacijom. Prenosimo objavu Gospodarskog vijeća:

U situaciji u kojoj smo se svi zajedno našli osjećamo potrebu obratiti se javnosti s nekoliko poruka. Epidemija koronavirusa globalni je problem, pa tako i naše zemlje. Cilj je ponajprije zaštita ljudi i njihova zdravlja. U tom smislu podržavamo dosadašnji rad hrvatskih institucija i Nacionalnog stožera civilne zaštite koji pravovremenim reakcijama ulijevaju povjerenje građanima.

Ipak, važno je naglasiti kako će ova situacija bitno utjecati na gospodarstvo naše zemlje, što iziskuje odlučne i pravovoremene poteze izvršne vlasti. Rekacije su nužne odmah, i to na svim razinama, i državnoj i lokalnoj.

Kao odgovorni poslovni ljudi, želimo upoznati javnost s mogućim ekonomskim posljedicama. Sad je već sasvim izvjesno da će ova zdravstvena kriza sa sobom donijeti usporavanje gospodarskog rasta, a ponegdje i recesiju, za koju nitko ne može predvidjeti koliko će trajati. Sve će to utjecati i na našu ekonomiju. Pravovremenim odlukama izvršna vlast može pomoći u kompenzaciji negativnih utjecaja te pomoći u očuvanju radnih mjesta i likvidnosti. Stoga apeliramo na sve mjerodavne da što prije donesu odlučne ekonomske poteze kako bi se pomoglo gospodarstvu premostiti ovo krizno razdoblje.

Hrvatska gospodarska komora uputila je prijedloge mjera Vladi, iz kojih izdvajamo samo nekoliko hitnih: ukidanje doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje za vrijeme trajanja krize kako bi se omogućilo poslodavcima očuvanje radnih mjesta. Nadalje, odgoda plaćanja glavnice i kamata dospjelih obaveza naredna tri mjeseca te moratorij na kolektivne granske ugovore.

Apeliramo i na sve poslovne subjekte da se ponašaju odgovorno te budu spremni na razne scenarije, pritom posebno stavljamo naglasak na iznalaženje načina da se očuva ono najvrijednije, a to su ljudi, odnosno tim bez kojega će biti teško nastaviti raditi kad prođe ugroza.

Održimo dostojanstvo, solidarnost te jedinstvo kojim smo se i dosad krasili u brojnim prilikama.