Objavljeno: 14. 02. 2023. , Ažurirano: 16. 02. 2023.


Međunarodna trgovačka komora (ICC) Hrvatska i Hrvatska gospodarska komora u suradnji s odvjetničkim društvom KALLAY & PARTNERI d.o.o. sa zadovoljstvom vas pozivaju na seminar Izmjene Zakona o radu i Zakon o suzbijanju neprijavljenog rada koji će se održati u četvrtak, 16. ožujka 2023. godine, od 9:30 do 13:30 sati, u dvorani za sastanke Županijske komore Čakovec, na adresi Ivana Gorana Kovačića 2, Čakovec.

Teme seminara

Dana 1. siječnja 2023. godine na snagu su stupile dugo očekivane izmjene i dopune Zakona o radu, kojima je u postojeće radnopravno uređenje uveden čitav niz novina. Tako je propisano drugačije reguliranje rada na određeno vrijeme, probnog rada, obveznog sadržaja ugovora o radu i pisane potvrde o sklopljenom ugovoru o radu, plaćenog i neplaćenog dopusta, plaće i naknade plaće i modaliteta njihove isplate, tijeka otkaznog roka i isplate otpremnine ili zaštite dostojanstva radnika, ali uvode se i znatne novosti koje do sada nisu bile propisane ili su pak doživjele temeljite izmjene, poput rada na daljinu i rada na izdvojenom mjestu rada, dodatnog rada, načela nedostupnosti tijekom korištenja prava na odmore i dopuste, prava radnika na odsutnost s posla zbog hitnog razloga.

Neizostavno je spomenuti da je istog dana stupio na snagu i novi Zakon o suzbijanju neprijavljenog rada, kojim se definira pojam neprijavljenog rada i isti zabranjuje te uvodi presumpcija postojanja radnog odnosa uz obveze isplate plaće i vođenja elektroničke evidencije rada. Jasno je da će se ove zakonodavne novine znatno odraziti na prava i obveze kako radnika, tako i poslodavaca, kao što je jasno da iste zahtijevaju i temeljitu reviziju i izmjene radnopravne dokumentacije koja se koristi kod poslodavaca, poput pravilnika o radu i ugovora o radu te će potencijalno dovesti i do izmjene velikog broja kolektivnih ugovora.

Cilj seminara

Cilj ovog seminara je polaznicima ukazati na najvažnije novosti u radnopravnom uređenju koje donose ovi zakoni te dati praktične savjete kako iste implementirati u vlastito poslovanje. Tamo gdje je to moguće, posvetit će se dodatna pozornost sudskoj praksi i mišljenjima nadležnih tijela glede onih radnopravnih instituta koji su doživjeli promjene, kako bi polaznici bolje razumjeli pozadinu odgovarajućih zakonodavnih intervencija.

Predavač

 • Ivan Matić, odvjetnik/partner, odvjetničko društvo KALLAY & PARTNERI d.o.o.

Program

Prijava

 • prijaviti se možete ispunjavanjem online prijavnice u nastavku
 • po zaprimljenoj prijavi sudioniku će se elektroničkim putem proslijediti predračun (napomena: izdavanje predračuna nije automatizirano te će se prijave obrađivati redom zaprimanja)
 • potpisivanjem obrasca za prijavu prihvaćate Uvjete prijave i otkazivanja za edukacije u organizaciji ICC-ja Hrvatska
 • napomena: nakon prijave sudionik može unaprijed postaviti pitanje(a) u vezi s navedenim programom slanjem na e-mail jhorvat@hgk.hr do 14. ožujka, kako bi se predavač pobrinuo da i ona budu obrađena s obzirom na ograničeno vrijeme sukladno programu seminara
 • rok za prijavu sudionika: utorak, 14. ožujka 2023.
 • rok za uplatu kotizacije: srijeda, 15. ožujka 2023.

Kotizacija

 • redovna cijena: 50 eura + PDV (376,73 HRK + PDV)
 • cijena za članice ICC-ja Hrvatska (popis članica): 35 eura + PDV (263,71 HRK + PDV)
 • 10 % popusta za prijavu dvoje ili više sudionika iz iste pravne osobe
 • kotizacija uključuje: radne materijale na seminaru, online materijale (prezentacija) nakon seminara te ručak i osvježenje u pauzama.

Kontakt osoba

 

Izvor: HGK