Vrijeme održavanja: 05.04.2018.

Objavljeno: 26. 03. 2018. , Ažurirano: 10. 04. 2018.

Strukovna grupacija metaloprerađivačke industrije ŽK Čakovec održala je 5. travnja svoju 22. sjednicu.

Na dnevnom su redu sjednice, koju je sazvao i vodio predsjednik Strukovne grupacije Đuro Horvat, bile sljedeće točke: aktualno stanje i perspektive razvoja metaloprerađivačke industrije u Međimurskoj županiji, stanje na tržištu rada u Međimurskoj županiji i profesionalno usmjeravanje učenika za upis u srednje strukovne škole za zanimanja metaloprerađivačkog usmjerenja te ostala pitanja.

Sjednici su prisustvovali predstavnici metaloprerađivačkih tvrtki sa sjedištem u Međimurskoj županiji, međimurski župan sa suradnicima, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Čakovec te ravnatelj Tehničke škole Čakovec.

Na sjednici su doneseni sljedeći zaključci:

  1. Radi smanjenja odlaska radne snage na rad u druge zemlje, nužno je da država provede porezno rasterećenje plaća zaposlenih u domaćim tvrtkama kako bi se omogućila isplata većih neto plaća i drugih stimulativnih primanja zaposlenih.
  1. Predlaže se da nadležna državna tijela omoguće osobama koje su ranije umirovljene, ako za to imaju predispozicije, nastave s radom u proizvodnim tvrtkama.
  1. Predlaže se da se razmotri mogućnost četverosatnog rada umirovljenika u tvrtkama, uz uvjet redovne isplate mirovine (čime bi se porezima i doprinosima na njihova primanja povećali prihodi državnog proračuna te mirovinskog i zdravstvenog fonda).