Vrijeme održavanja: 16.03.2018.

Objavljeno: 05. 03. 2018. , Ažurirano: 20. 03. 2018.

Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom (HNB) organizira ciklus prezentacija s temom Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj, pri čemu će se poseban osvrt dati na koristi i troškove uvođenja eura na gospodarstvo.

Predavanje će se održati u petak, 16. ožujka, u 11 sati u dvorani Scheier, na adresi Matice hrvatske 1, Čakovec.

Cilj je prezentacije detaljnije upoznati poduzetnike i općenito hrvatsku javnost s ekonomskim koristima i troškovima uvođenja eura, objasniti postupak uvođenja eura te potrebne aktivnosti, uključujući ekonomsku politiku Vlade Republike Hrvatske i HNB-a u razdoblju pripreme i nakon uvođenja eura. Prema ocjenama HNB-a i Vlade RH, koristi uvođenja u načelu su trajne i znatno pretežu nad troškovima, koji su uglavnom jednokratni i mali. U tom će se smislu pozitivni učinci uvođenja eura odnositi i na poslovanje gospodarskih subjekata. Najveće bi koristi za gospodarstvo trebale biti uklanjanje valutnog rizika u poslovanju, smanjenje troškova zaduživanja, smanjenje transakcijskih troškova te povećanje međunarodne razmjene i ulaganja. Istodobno se većina troškova uvođenja eura odnosi na institucionalne troškove, dok bi najveći troškovi za gospodarstvo trebali biti oni koji se odnose na prilagodbe u gotovinskom poslovanju i platnom prometu, odnosno na pravne, računovodstvene i informatičke pripreme za uvođenje eura.

Prezentaciju će održati viceguverner Hrvatske narodne banke Michael Faulend.

Predviđeno trajanje prezentacije je 45 minuta, nakon čega slijedi rasprava. Sudjelovanje na prezentaciji je bez naknade.

Interes za sudjelovanje potvrđuje se ispunjavanjem online prijavnice u nastavku najkasnije do 14. ožujka.