Metaloprerađivačka industrija Bjelovarsko-bilogorske županije ima dugu tradiciju a intenzivno se razvijala u drugoj polovici 20. stoljeća, uglavnom radi zadovoljavanja potreba brzo rastuće poljoprivredne i prehrambene industrije koja je okosnica prerađivačke industrije županije i gospodarstva u ovoj regiji. Neki od metaloprerađivačkih proizvoda tvrtki iz BBŽ našli su kupce i u ostalim dijelovima RH a njihovu kvalitetu prepoznali su i mnogi kupci iz inozemstva.

Strukovna grupa metaloprerađivačke industrije ŽK Bjelovar okuplja članice koje se bave proizvodnjom gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva (C25), proizvodnjom električne opreme (C27) i proizvodnjom strojeva i uređaja (C28). Proizvodi ove industrije su najvećim dijelom namijenjeni reprodukcijskoj potrošnji drugih proizvođača a manjim dijelom su to cjeloviti proizvodi. Organiziranjem stručnih predavanja i sastanaka u ŽK Bjelovar, čelni ljudi Strukovne grupe redovito se informiraju i educiraju o mogućnostima financiranja novih projekata te o raspoloživim sredstvima iz fondova, agencija, banaka, ministarstava RH i fondova EU.

Predsjednik Strukovne grupe metaloprerađivačke industrije ŽK Bjelovar je Dražen Đurin, direktor tvrtke Backyard d.o.o. iz Bjelovara.

Tajnik Strukovne grupe je Miljenko Juratovac, viši stručni referent.