Vrijeme održavanja: 18.02.2020.

Objavljeno: 19. 02. 2020. , Ažurirano: 19. 02. 2020.

Na proširenoj je sjednici Strukovne grupacije za cestovni prijevoz ŽK Bjelovar 18. veljače predstojnik Carinskog ureda Koprivnica Carinske uprave RH Marijan Pongrac upoznao prijevoznike s uvjetima i načinom podnošenja zahtjeva za povrat dijela trošarine na plaćeno dizelsko gorivo, na temelju odredbi Pravilnika koji je stupio na snagu početkom 2019. godine.

Opći su uvjeti za ostvarivanje prava da zahtjev podnosi pravna ili fizička osoba (obrtnik) koja je registrirana za komercijalni prijevoz robe ili putnika sa sjedištem u EU te da je dizelsko gorivo koje se koristi za takav prijevoz kupljeno bezgotovinskim načinom plaćanja. Osim toga, za registrirane kamione je određeno da njihova najveća dopuštena masa nije manja od 7,5 tona, odnosno za autobuse da se radi o kategorijama M2 ili M3, bez obzira na to je li riječ o redovnom ili povremenom prijevozu putnika. Na sjednici je detaljno objašnjen način popunjvanja zahtjeva za povrat koji je dostupan na mrežnim stranicama Carinske uprave.

Uz to, Božica Babić iz Područnog ureda Bjelovar Porezne uprave ukratko je upoznala prijevoznike s načinom registracije u VAT refund sustav i podnošenjem zahtjeva za povrat plaćenog PDV-a na robe ili usluge u zemljama EU.