O ŽK Bjelovar


Županijska komora Bjelovar osnovana je 1962. godine, mijenjajući kroz protekla razdoblja nazive i pravne osobnosti, danas djeluje kao županijska komora u sustavu Hrvatske gospodarske komore.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije koje pokriva Županijska komora Bjelovar posluje prema najnovijim podacima za razdoblje I-XII 2019. godine 2202 članice koje zapošljavaju oko 15 336 djelatnika, ostvaruju 8,3 milijardi kuna ukupnog prihoda i u razdoblju I-XII 2019. godine ostvaruju 1,22 milijarde kuna izvoza.

Radi unaprjeđivanja rada i poslovanja u pojedinim djelatnostima na razini županije, članice ŽK Bjelovar strukovno su povezane i organizirane u 7 strukovnih grupa. Na nacionalnoj razini, članice ove Komore ravnopravno sudjeluju u radu udruženja i zajednica HGK.

ŽK Bjelovar organizira razne seminare, edukacije, webinare i ostale vrste predavanja ovisno o iskazanome interesu članica.

Karakterističan projekt Županijske komore Bjelovar je izložba inovacija pod nazivom „Salon inovacija“ s ciljem poticanja inovativnosti i kreativnosti kao iznimno važne komponente konkurentnosti i razvoja gospodarstva. Na Salonu inovacija se predstavljaju inovatori iz Bjelovarsko-bilogorske županije uz gostovanje renomiranih i nagrađivanih inovatora iz cijele Republike Hrvatske, u suradnji s Udrugom inovatora Hrvatske.

Salon inovacija održavao se kontinuirano od 2013. godine u velikoj dvorani hotela „Central“ uz kulturno-umjetnički program, medijsko praćenje manifestacije, održavanje predavanja i okruglih stolova na temu inovacija, te uz besplatan ulaz za posjetitelje. Od 2020. godine zbog uvjeta pandemije Covid-19 virusa ima oblik virtualne izložbe inovacija što je postalo novi trend poslovnih evenata u svijetu.

Iako djeluje u sustavu Hrvatske gospodarske komore koja je svojom organiziranošću, djelovanjem i odlučnošću spremna za stvaranje nove i uspješnije gospodarske budućnosti cijele Hrvatske, komora Bjelovar posebnu pozornost pridaje uvažavanju potreba i specifičnosti svoga područja i unapređenju i uspješnosti svojih članica.

Koristeći sve raspoložive resurse Komora je u svakom trenutku na raspolaganju potrebama svojih članica, ali ne odbija biti na usluzi i drugim zainteresiranim subjektima, tako da ostvaruje primjerenu suradnju s gradskim i županijskim institucijama, komorama u inozemstvu, raznim udrugama i sl.

Hrvatska gospodarska komora je uvela jedinstveni sustav upravljanja kvalitetom. Cilj uvođenja Sustava je osigurati neprekidno poboljšanje kvalitete usluga koje Komora pruža na zadovoljstvo svih zainteresiranih članica. Osim podizanja razine svojih usluga, Hrvatska gospodarska komora želi vlastitim primjerom potaknuti članice na potrebu uvođenja Sustava upravljanja kvalitetom.