Izvor: HGK

Županije – razvojna raznolikost i gospodarski potencijali


Objavljeno: 20. 01. 2022. , Ažurirano: 20. 01. 2022.


Hrvatska gospodarska komora već petu godinu zaredom izrađuje publikaciju "Županije – razvojna raznolikost i gospodarski potencijali", u kojoj su prikazani i uspoređeni svi najvažniji i dostupni socioekonomski pokazatelji na razini svake od županija, a u pojedinim poglavljima dostupna je i usporedba s drugim usporedivim regijama EU-a. Zbog zahtjeva korisnika ove je godine dio publikacije, i to pretežno tabele, preveden na engleski jezik kako bi se publikacija mogla koristiti za predstavljanje županija zainteresiranim subjektima iz inozemstva.

Raspoloživi podaci pokazuju i da je Hrvatska u 2020. godini bila jedna od članica EU-a najjače pogođenih gospodarskim posljedicama pandemije koronavirusa.

To vrijedi i na regionalnoj razini, odnosno na razini županija RH. Jedino usporedba s ostalim županijama ili, šire, s regijama ostalih članica otkriva koliko su županije gospodarski snažne i kakvi su trendovi u kretanju njihovih gospodarstava ili drugih pokazatelja, poput demografskih trendova.

Publikaciju Županije – razvojna raznolikost i gospodarski potencijali (.PDF, 3 MB) možete preuzeti u pratećim dokumentima na ovoj stranici.