Vrijeme održavanja: 13.06.2019.

DS Smith Belišće Croatia d.o.o. iz Belišća, Strizivojna hrast d.o.o. iz Strizivojne i Barrage d.o.o. iz Osijeka dobitnici su plaketa Zlatna kuna za najuspješnija trgovačka društva u 2018. godini, u kategoriji velikih, srednjih i malih tvrtki.

Plakete najuspješnijim tvrtkama uručene su 13. lipnja na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća ŽK Osijek.

Barrage d.o.o. tvrtka je za dizajn, vizualne komunikacije, programiranje i marketing koja nudi širok spektar usluga u području hardvera i softvera. Fokusirana je na razvoj, održavanje i evaluaciju proizvoda i usluga u vezi s blockchain-tehnologijom. Tvrtka  je od 37,6 milijuna kuna prihoda u 2018. više od  92 posto ostvarila na inozemnim tržištima, među kojima su najznačajnija ona Hong Konga, Cipra i Švedske. U 2018. godini tvrtka je investirala više od 1,1 milijun kuna u poslovni prostor i najnoviju informatičku opremu kako bi osigurala najpovoljnije uvjete rada svojim zaposlenicima.

Strizivojna hrast d.o.o. osnovana je 1996. godine, a bavi se preradom drva i proizvodnjom proizvoda od drva. Ovu tvrtku karakteriziraju velike i inovativne investicije te razvoj novih proizvoda. Uz  proizvodnju mozaika i višeslojnog parketa, pokrenuta je proizvodnja briketa koji se izrađuje isključivo od suhe piljevine na ekološki prihvatljiv način. Strizivojna hrast izgradila je kogeneracijsko postrojenje za proizvodnju električne i toplinske energije na bazi izgaranja drvne biomase, prvo ovakve vrste u Hrvatskoj. U 2018. tvrtka je zapošljavala 489 radnika. Ostvaren je porast prihoda i dobiti koja je u odnosu na prethodnu godinu bila 52 posto veća.

DS Smith Belišće Croatia d.o.o., tvrtka sa 135-godišnjom tradicijom proizvodnje papira i kartonske ambalaže, 2015. godine postaje dio globalne grupacije DS Smith sa sjedištem u Londonu. Fokus povećanja proizvodnje usmjeren je na izvoz. Uz tradicionalna tržišta Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine, plasman proizvoda usmjeren je i na tržišta Italije, Austrije, Slovenije, Slovačke, Mađarske i Njemačke. Od 926 milijuna kuna prihoda, više od 67 posto, ili 619 milijuna kuna, ostvareno je na izvoznim tržištima.

Predsjednik ŽK Osijek Zoran Kovačević u uvodnom govoru istaknuo je da je u 2018. godini gospodarstvo Osječko-baranjske županije ostvarilo 28,6 milijardi kuna prihoda što je za 8,6 posto više negoli u prethodnoj godini. Konsolidirani financijski rezultat jest pozitivan i iznosi 1,08 milijardi kuna što je odličan pokazatelj s obzirom na to da je u prethodnoj, 2017. godini, konsolidirani rezultat bio negativan, a što je bila posljedica događanja oko Agrokora. Za 2018. godinu karakteristično je također da su prihodi od prodaje u inozemstvu rasli za 9,3 posto, a saldo izvoza i uvoza roba i usluga bio je pozitivan i iznosio je 1,4 milijarde kuna. Investicije u dugotrajnu imovinu porasle su za 1,6 posto i bile su nešto manje od jedne milijarde kuna. "I dalje problem gospodarstva Županije ostaje smanjenje broja radno aktivnog stanovništva. Broj nezaposlenih se smanjuje, a broj je zaposlenih u porastu, ali je problem to što u kontingentu nezaposlenih više od 23 posto osoba ima samo osnovnoškolsko obrazovanje", rekao je Kovačević.

 nagrađeni Zlatna kuna.JPGŽana Gamoš, zamjenica gradonačelnika Osijeka; Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije; Mato Ravlić, direktor tvrtke Strizivojna hrast; Ana Soldo, predsjednica Uprave DS Smitha Belišće Croatia; Ivan Rimac, član Uprave Barragea; Izvor: HGK 

Svečanoj su sjednici prisustvovali ugledni gospodarstvenici te predstavnici Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, Regionalne razvojne agencije, fakulteta i drugih institucija. Uime nagrađenih zahvalila se Ana Soldo, predstavnica tvrtke DS Smith Belišće.