Burilović: Unatoč svemu, biznis ne smije i neće stati


"Iza nas je godina improvizacije, preživljavanja i borbe s negativnim učincima s kojima se suočavalo gospodarstvo. No danas, ovdje, imamo jednu drugu priču – priču o uspjesima, rastu, razvoju i iskorištavanju prilika. Nagrađujemo tvrtke koje su se istaknule uspjehom u 2019., a neke od njih i u ovoj godini korone bilježe rast poslovanja za čak 40 posto. Uz odavanje priznanja poduzetnicima koji se odlično nose s teškim okolnostima, želimo poslati simboličnu i važnu poruku – da biznis ne smije i neće stati unatoč svim ograničenjima i problemima", istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na 24. dodjeli Zlatne kune, održanoj 7. prosinca.

12 Tihomir Premuzak i Luka Burilovic 4na3.JPG
Tihomir Premužak iz Vetropack straže prima Zlatnu kunu za veliku tvrtku od predsjednika HGK Luke Burilovića; Izvor: HGK.


Naglasio je kako smo se ponovno, kao država i poduzetnici, pokazali odličnim improvizatorima, ali da je sada vrijeme da tu improvizaciju pretvorimo u stabilan i dugoročno predvidiv sustav. "Ove smo godine zorno vidjeli koliko je opasno biti pretjerano ovisan o jednom sektoru, s druge strane su nam ostale industrije pokazale da zaslužuju puno snažniju potporu društva kroz reforme i prilagodbu poslovnog okruženja kako bi bile konkurentnije", poručio je Burilović.

Burilović, Lešić, Jadrešić.jpg
Luka Burilović, predsjednik HGK, voditeljica Jelena Lešić i Vjekoslav Jadrešić, predsjednik Uprave tvrtke CROZ, s osvojenom Zlatnom kunom za srednje veliku tvrtku; Izvor: HGK.


Zlatna kuna dodijeljena je u osam kategorija: za mala, srednja i velika trgovačka društva, najuspješnijoj banci i društvu za osiguranje, najboljem post startupu te za inovaciju i životno djelo.

Burilović, Hrkač.jpg
Predsjednik HGK i Zlatko Hrkač iz Sofa IT-a s nagradom za najbolju malu tvrtku; Izvor: HGK.


Za najbolju veliku kompaniju u prošloj godini nagrađena je kompanija Vetropack straža koja je u 2019. proizvela preko milijardu boca i staklenki, od čega gotovo 73 posto otišlo na strana tržišta. Zlatna kuna za najbolju srednju tvrtku otišla je u ruke proizvođača kompleksnih informatičkih sustava CROZ, dok je za najbolju malu tvrtku nagrađena Sofa IT čija aplikacija SofaScore uživo pruža sportske rezultate na više od 30 jezika, za preko 20 milijuna korisnika.

Burilović Schoefboeck.jpg
Predsjednik HGK Burilović i Christoph Schöfböck, predsjednik Uprave Erste&Steiermärkische Bank, laureat u kategoriji banaka; Izvor: HGK.


Zlatnom kunom za najbolju banku ovjenčana je Erste banka čije digitalne aplikacije su toliko kvalitetne da koji ih koriste mnogi koji uopće nisu klijenti njihove banke, kao najbolje osiguranje nagrađeno je Adriatic osiguranje koje je prošle godine ostvarilo prihode od 765 milijuna kuna, a za najbolji post startup izabran je Geolux čiji proizvodi se koriste za mjerenje vodostaja i protoka najvećih svjetskih rijeka te dojavljuju opasnosti od poplava.

10 Goran Jurisic i Luka Burilovic.JPG
Goranu Jurišiću, predsjedniku Uprave Adriatic osiguranja, Zlatnu kunu je predao Luka Burilović, predsjednik HGK; Izvor: HGK.


Za svoje uspjehe u implementaciji znanstvenih otkrića u inovativne proizvode Genos je osvojio Zlatnu kunu za inovaciju, dok je Zlatna kuna za životno djelo dodijeljena Čedomilu Cesarcu koji se nakon uspješne karijere u privatnom sektoru unutar HGK posvetio strateškom razvoju gospodarstva. Kao čelnik HGK – ŽK Varaždin pokrenuo je izgradnju tamošnje Gospodarske zone iz koje je izraslo stotine tvrtki i tisuće radnih mjesta. Sve to, uz pametno korištenje EU sredstava, pretvorilo je varaždinski kraj u pravi tehnološki hub.

Nikša Orlić, Luka Burilović, Tomislav Grubeša.jpg
Nikša Orlić i Tomislav Grubeša iz Geoluxa, osvajača nagrade za najbolji post startup, s predsjednikom HGK Burilovićem (na fotografiji u sredini); Izvor: HGK.


Posebna priznanja uručena su za promicanje gospodarstva te za izvrsnost, inovacije i poduzetništvo u građevinarstvu.

8 Gordan Lauc i Luka Burilovic.JPG
Gordan Lauc iz Genosa primio je Zlatnu kunu za inovaciju od Luke Burilovića, predsjednika HGK (desni na slici); Izvor: HGK.


Suvlasnica tvrtke Astra poslovni inženjering Tajana Barančić, dugogodišnja poduzetnica i predsjednica Udruge Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera (CISEX) kroz koju je uspješno izlobirano više zakonskih izmjena, nagrađena je za promociju gospodarstva.

Burilović Barančić.jpg
Tajani Barančić iz Astra poslovnog inženjeringa nagradu za promociju gospodarstva predao je predsjednik HGK; Izvor: HGK.


Priznanje za izvrsnost, inovacije i poduzetništvo u građevinarstvu dodijeljeno je dekanu Građevinskog fakulteta u Zagrebu Stjepanu Lakušiću koji cijelu karijeru radi na za promicanju suradnje akademske zajednice i gospodarstva. Lakušić je dobio brojne svjetske nagrade za inovacije u području prometne infrastrukture, a kvaliteta njegovih inovacija očituje se u sve većem transferu tehnologija i proizvoda na svjetsko tržište.

Burilović Lakušić.jpg
Predsjednik HGK Burilović dodijelio je priznanje za izvrsnost, inovacije i poduzetništvo u građevinarstvu dekanu Građevinskog fakulteta u Zagrebu Stjepanu Lakušiću; Izvor: HGK.


Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković čestitao je nominiranima i dobitnicima te poručio da će Vlada nastaviti s politikom gospodarskoga oporavka i podrške tvrtkama koje su dale snažan doprinos gospodarstvu. "Nažalost, kriza je promijenila trendove koje smo imali, no ostvarenja iz prvoga mandata pomogla su da krizu dočekamo spremni. Unatoč Covidu, ušli smo u europski tečajni mehanizam. Osigurali smo paket od 24,2 milijarde eura sredstava EU", rekao je Plenković, istaknuvši da su mjere pomoći gospodarstvu postigle svoj cilj. "Čuvamo hrvatskoga poduzetnika i radnika sve dok cjepivo ne bude dostupno. Lažna je dilema, zdravlje ili gospodarstvo, jednoga bez drugoga nema", rekao je Plenković.

13 Andrej Plenkovic.JPG
Premijer Andrej Plenković izravno se uključio u dodjelu nagrada te je čestitao nominiranima i dobitnicima; Izvor: HGK.


Inače, Zlatna kuna se od 1993. dodjeljuje za uspješnost u poslovanju i doprinos hrvatskome gospodarstvu u cjelini. Lista nominacija temelji se na izračunu utvrđenih pokazatelja, a primjereno se vrednuje i ukupni poslovni imidž trgovačkih društava, njihov utjecaj na razvoj djelatnosti kojoj pripadaju, kao i doprinos razvoju hrvatskoga gospodarstva u cjelini.