Ivan Katavić, dobitnik Zlatne kune za životno djelo 2019. godina
Izvor: HGK

Ivan Katavić

 

Ivan Katavić rođen je 27. lipnja 1947. godine u Prološcu Gornjem.

Nakon završenog obrazovanja u Srednjoj poljoprivrednoj školi u Osijeku, školovanje nastavlja u Križevcima na Višoj poljoprivrednoj školi gdje stječe diplomu inženjera poljoprivrede. U tomu malome potkalničkom gradiću, gdje i danas stanuje, Katavić osniva i obitelj.

Zaposlio se 1970. u Poljoprivrednoj zadruzi Žabno gdje ostaje svega nekoliko mjeseci te se iste godine zapošljava u Trgovačkom poduzeću Križevci u kojem ostaje tijekom niza organizacijskih promjena i transformacija sve do veljače 1988. godine. Završava uz rad i Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu, ekonomski smjer.

S radnog mjesta direktora Križevčanke odlazi u Voćarsko-vinogradarsku stanicu (VVS) Zagreb, gdje dolaze do punog izražaja njegove zamisli o razvoju moderne trgovine. Karijeru nastavlja kao direktor RJ Križevci u sastavu VVS-a Zagreb.

Potaknut izuzetnim uspjehom svojih originalnih zamisli u trgovini, 1993. godine odlučio je pokrenuti vlastiti posao te osniva i postaje direktor tvrtke KTC Križevci koja je 2008. godine preoblikovana u dioničko društvo te je i danas u stopostotnom vlasništvu obitelji Katavić.

Tvrtka danas ima trgovačku mrežu s više od dvadeset robnih centara, zatim s ugostiteljskim objektima u sklopu tih centara te s nekoliko manjih prodavaonica na području Križevaca i Koprivnice. Također u sklopu tvrtke djeluje i nekoliko poljoprivrednih ljekarni i benzinskih crpki.

Danas trgovačko društvo KTC d.d., s približno 1.400 djelatnika, ostvaruje godišnji promet od oko 1,8 milijardi kuna i uživa velik ugled kod domaćih dobavljača čiji proizvodni asortiman čini više od 90 posto prodajnog programa Društva.

Katavićeva vizija koja se temelji na razvoju proizvodnje, posebice hrane, razvila je brojne dugogodišnje suradnje s poljoprivrednim proizvođačima, posebice onima povrtlarskih kultura. Tako KTC trenutno surađuje s više od 500 kooperanata.

Svoj obiteljski posao Ivica Katavić 2007. godini usmjerava i na turističko-ugostiteljsku djelatnost te kupuje Aparthotel Milenij u Baškoj Vodi te hotel u Makarskoj.

Katavić je član brojnih udruženja i grupacijama gdje svojim bogatim znanjem i iskustvom kvalitetno pridonosi rješavanju problema djelatnosti trgovine.

Dragovoljac je Domovinskog rata, a 2007. godine njegov razvojni i životni put odlikovao je i predsjednik Republike Hrvatske Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića. Ljubitelj je sporta i aktivan je u njegovoj promidžbi među mladim generacijama te je predsjednik Rukometnoga kluba Križevci čiji je KTC sponzor.

Otac je dvaju sinova, Ivice i Siniše, i djed je šestero unučadi.