Vijenac S. H. Gutmanna 30
31551 Belišće
Tel.: 031 / 516 200
E-mail: uprava@dssmith.com
www.dssmith.com

DS Smith Belišće Croatia d.o.o. tvrtka je sa 135-godišnjom tradicijom proizvodnje papira i kartonske ambalaže. Svoje početke bilježi u davnoj 1884. godini, kada je obiteljska tvrtka S. H. Gutmann podigla tada najveću europsku pilanu za prorez hrasta i time utemeljila drvoprerađivačku industriju u Belišću. Uskoro se grade tvornice bačava, dužica i parketa, a zatim kemijske tvornice tanina i suhe destilacije drva.

Šezdesetih godina prošloga stoljeća, puštena je u rad tvornica za proizvodnju poluceluloze, papira i ambalaže od valovitoga kartona te Belišće otad postaje predvodnik u industriji ambalažnih papira i u proizvodnji ambalaže od valovitoga kartona.

DS Smith Belišće Croatia 2015. godine postaje dio globalne grupacije DS Smith sa sjedištem u Londonu, koja zapošljava više od 32 000 ljudi u četiri osnovne divizije (Recikliranje, Papir, Pakiranje i Plastika) u 37 zemalja i 270 proizvodnih pogona. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja ima tvrtke predstavnike u svim četirima divizijama.

DS Smith Belišće Croatia u 2018. godini zapošljavala je 373 radnika, kojima je ispaćena prosječna neto plaća od 6 668 kuna.  Glavni proizvodni pogoni sastoje se od dvaju papirnih strojeva i stroja za proizvodnju valovitoga kartona, doradnih strojeva za proizvodnju ambalaže te energetike i postrojenja za recikliranje starog papira i pripremu vlakana. Ukupna proizvodnja u 2018. godini bila je 205 055 t papira i 62 mil. četvornih metara ambalaže.

Glavni fokus povećanja proizvodnje usmjeren je na izvoz. Uz tradicionalna tržišta Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, plasman proizvoda usmjeren je na tržišta Italije, Austrije, Slovenije, Slovačke, Mađarske i Njemačke. Od 926 milijuna kuna prihoda više od 67% (dakle, 619 milijun kuna) ostvareno je na izvoznim tržištima. Izvoz po zaposlenom bio je veći od 1,7 milijuna kuna.

U 2018. godini, u odnosu na 2017., prihodi su bili veći za 9%, izvoz za 6%, a dobit za 235%.

Tijekom 2018. godine tvrtka je uložila 97 milijuna kuna u poboljšanje tehnologije i proširenje proizvodnih kapaciteta, a ukupne investicije u protekle tri godine iznosile su 300 milijuna kuna.

Jedan od strateških ciljeva tvrtke i Grupe kojoj ona pripada jest prepoznati potencijal ljudi, kao srca kompanije i faktora koji čini razliku. Razvijeni talent-menadžment pomaže pronaći one nadarene, ali i buduće vođe među već zaposlenima.

DS Smith Belišće Croatia d.o.o. posebnu pozornost usmjerava na suradnju s lokalnom zajednicom u kojoj radi, čime pridonosi njenu budućem razvoju.

Izvor: HGK