Objavljeno: 05. 12. 2019. , Ažurirano: 07. 12. 2020.

Predsjednik HGK Burilović: Politikantstvo i populizam glavne kočnice razvoja

„Treba nam kvalitetniji sustav poticanja inovacija i kreativnosti. Ne smijemo biti fokusirani samo na domaće tržište, na javni sektor kao generator rasta i gospodarstva; rentijerstvo. Moramo poticati izvoznike i industrije koje donose novu vrijednost, kvalitetna radna mjesta, moderne tehnologije i poslovne modele. Trebamo se okrenuti globalnom, privatnom, modernom i proaktivnom.“, poručio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na svečanoj dodjeli nagrada Hrvatske gospodarske komore Zlatna kuna.

Ivan Franičević, Rasco 860x645.jpg

Ivan Franičević iz tvrtke Rasco primio je Zlatnu kunu za inovacije; Izvor: HGK.

 

Istaknuo je da su nam svi ključni gospodarski pokazatelji u plusu te da smo sve bliže ostvarivanju dva važna cilja – ulasku u Schengen i eurozonu, što će olakšati život izvoznicima i potaknuti druge na izvoz. „Najveći izazov hrvatskoga gospodarstva u ovom trenutku je nedostatak radne snage. Već dugo, ne deklarativno, ali suštinski, ignoriramo činjenicu da kao društvo nestajemo. Ti trendovi nisu od jučer i neće se riješiti sutra. Ali sve to treba biti poziv na buđenje i zajedničko djelovanje. Trebamo bježati od politikanstva i populizma kao jednih od glavnih kočnica razvoja“, naglasio je Burilović, dodavši da će HGK i dalje biti najveći promotor hrvatskog izvoza.

Miljenko Živaljić, ZABA 860x645.jpg

Ministar gospodarstva Darko Horvat (desni na slici) uručio je Zlatnu kunu za najsupješniju banku Miljenu Živaljiću, predsjedniku Uprave Zagrebačke banke; Izvor: HGK.

 

Zlatna kuna u kategoriji Inovacija dodijeljena je tvrtki Rasco, za najuspješniju banku nagrađena je Zagrebačka banka, dok je Zlatnu kunu u kategoriji Društvo za osiguranje dobilo Croatia osiguranje. 

Robert Vučković, Croatia osiguranje i Josip Aladrović 860x573.jpg

Robert Vučković, član Uprave Croatia Osiguranja, zahvaljuje na Zlatnoj kuni koju mu je uručio Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskoga sustava (sasvim desno na slici); Izvor: HGK.

 

Zlatna kuna u kategoriji Post startup dodijeljena je tvrtki Diversitas IT sustavi, a priznanje za promicanje gospodarstva dodijeljeno je Tomislavu Dominkoviću, Mislavu Balkoviću i Hrvoju Balenu s Visokog učilišta Algebra, dok je Priznanje za izvrsnost, inovacije i poduzetništvo u zdravstvu otišlo u ruke Specijalne bolnice Sv. Katarina.

Jerko Škorić, Diversitas IT sustavi 860x573.jpg

Jerko Škorić iz Diversitas IT sustava primio je Zlatnu kunu u kategoriji Post startup iz ruku Damira Sabola, jednog od legendi hrvatskog IT poduzetništva; Izvor: HGK.

 

Zlatna kuna za Životno djelo uručena je Ivanu Kataviću, direktoru tvrtke KTC Križevci koja zapošljava 1.400 djelatnika, ostvaruje godišnji promet od oko 1,8 milijardi kuna i uživa velik ugled kod domaćih dobavljača čiji proizvodni asortiman čini više od 90 posto prodajnog programa firme. KTC danas ima trgovačku mrežu s više od dvadeset robnih centara, nekoliko poljoprivrednih ljekarni i benzinskih crpki, a proširili su se i na turističko-ugostiteljsku djelatnost.

Balković, Dominković, Balen, Algebra 860x573.jpg

Mislav Balković, Tomislav Dominković i Hrvoje Josip Balen (s lijeva na desno), osnivači Algebre, zahvaljuju na Priznanju za promicanje gospodarstva; Izvor: HGK.

 

Nagradu Zlatna kuna u kategoriji Malo trgovačko društvo dobila je tvrtka Pirić Montage, u kategoriji Srednje trgovačko društvo tvrtka Nanobit, a u kategoriji Veliko trgovačko društvo Cedevita.

Dragan Primorac 860x573.jpg

Dragan Primorac iz Specijalne bolnice Sv. Katarina primio je Priznanje za izvrsnost, inovacije i poduzetništvo u zdravstvu; Izvor: HGK.

 

Premijer Andrej Plenković čestitao je svim dobitnicima i poručio da su oni energija koja pokreće i društvo i ekonomiju.

Ida Juran, Pirić Montage 860x573.jpg

Zlatnu kunu u kategoriji Malo trgovačko društvo dobila je tvrtka Pirić Montage, a preuzela ju je Ida Juran, direktorica tvrtke; Izvor: HGK.

 

„Drago mi je da su ova vaša postignuća veliki doprinos rastu, inovativnosti i konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Mi smo kao Vlada nastojali olakšati vaše poslovanje i rasteretiti vas brojnih davanja kroz četiri kruga porezne reforme. Cilj nam je da vaš rad bude jednostavniji i lakši. Naš položaj u EU olakšava vam svima poslovanje, pravni i politički okvir je stabilan i pouzdan. Drago mi je da je Hrvatska u proteklom razdoblju ostvarila zdravi gospodarski rast, trošimo onoliko koliko zarađujemo i to je ostavština našeg mandata za budućnost“, rekao je Plenković, uz napomenu da će ulazak u eurozonu biti dodatan impuls poslovanju.

Alan Sumina, Andrej Plenković 860x573.jpg

Premijer Andrej Plenković (desno) uručio je Zlatnu kunu za srednju tvrtku Alanu Aumini, utemeljitelju Nanobita; Izvor: HGK.

 

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović je izjavila da su svi nagrađeni svojim radom učinili djelo na korist domovini i da je to istinsko domoljublje.

Zvonimir Brekalo Cedevita 860x573.jpg

Predsjedniku uprave Cedevite Zvonimiru Brekalu Zlatnu kunu u kategoriji Veliko trgovačko društvo uručila je predsjednica Republike; Izvor: HGK.

 

„Vaši uspjesi važni su za naš državni napredak. Bilo je vremena kad smo mogli samo maštati o ovakvom rastu. U vrijeme krize vladao je pesimizam i zaduženost, ali nisam se pomirila s time, kao niti Vlade koje su došle poslije toga. Vjerovali smo da možemo bolje, proveli nužne promjene kako bismo stvorili zdrave temelje hrvatskog gospodarstva. Danas smo snažni, ali ne toliko koliko bi objektivno mogli biti jer napredak mora osjetit svaki naš građani. No, danas smo puno sposobniji  za ekonomska postignuća, a razlog tome su poduzetnici koji vjeruju u Hrvatsku, njene ljude i potencijale. Zahvaljujući njima imamo snagu izgraditi moderno i otvoreno gospodarstvo, konkurentno na svjetskom tržištu“, istaknula je Grabar-Kitarović, dodavši da je to ujedno i poticaj mladima koji se žele okušati u poduzetništvu da tu ostvare svoje planove.

Ivan Katavić, Luka Burilović (1) 860x573.jpg

Ivanu Kataviću je priznanje za životno djelo uručio Luka Burilović, predsjednik HGK; Izvor: HGK.

 

Naglasila je da se trebamo okrenuti industriji, proizvodnji, modernim tehnologijama i stvaranju nove vrijednosti. „Moramo ciljati na rast BDP-a od barem 5 posto“, zaključila je predsjednica.

Kolinda Grabar Kitarović 860x573.jpg

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović; Izvor: HGK.

 

Zlatna kuna se od 1993. dodjeljuje za uspješnost u poslovanju i doprinos hrvatskome gospodarstvu u cjelini. Lista nominacija temelji se na izračunu utvrđenih pokazatelja, a primjereno se vrednuje i ukupni poslovni imidž trgovačkih društava, njihov utjecaj na razvoj djelatnosti kojoj pripadaju, kao i doprinos razvoju hrvatskoga gospodarstva u cjelini.

publika 860x372.jpg

Uzvanici i publika na svečanoj dodjeli; Izvor: HGK.

 

Popis svih nominiranih trgovačkih društava možete pronaći OVDJE.