Vrijeme održavanja: 07.12.2017.

Objavljeno: 29. 11. 2017. , Ažurirano: 11. 12. 2017.

Info dan Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo o upravljanju intelektualnim vlasništvom namijenjen malom i srednjem poduzetništvu održao se 7. prosinca u Županijskoj komori Zadar.

O djelokrugu rada svoje institucije govorili su stručnjaci DZIV-a Tanja Milović, Igor Bošnjaković i Zoran Ferber. Sudionici su se upoznali s vrstama intelektualnog vlasništva i načinima ostvarivanja zaštite te mogućnostima uporabe intelektualnog vlasništva radi povećanja konkurentnosti. Različiti su oblici zaštite koji se vlasnicima intelektualnog vlasništva pružaju na nacionalnoj i višenacionalnoj razini: patent, žig, autorsko pravo, industrijski dizajn. Navedeni su i primjeri kombinacije zaštite intelektualnog vlasništva na jednom proizvodu, a posebno je spomenuta i poslovna tajna, čija se zaštita ne provodi u DZIV-u, već osobitom pažnjom samog vlasnika.

Iako je naglasak info dana bio na zaštiti industrijskog vlasništva, predavači su svoje izlaganje prilagodili šarolikom auditoriju, gdje je, osim predstavnika proizvođača, bilo i predstavnika Sveučilišta u Zadru, potpornih institucija i startupova različitih djelatnosti.
Uz svoje zakonske obveze, Državni zavod za intelektualno vlasništvo na zahtjev korisnika nudi besplatnu uslugu procjene potencijala intelektualnog vlasništva za mala i srednja poduzeća. Na samom info danu uslugu individualnog savjetovanja iskoristilo je dvoje polaznika seminara.