Vrijeme održavanja: 05.06.2019. - 07.06.2019.

Objavljeno: 10. 06. 2019. , Ažurirano: 11. 06. 2019.

U grčkom Solunu, od 5. do 7. lipnja, delegacija ŽK Zadar sudjelovala je na tri povezane aktivnosti projekta BLUE_BOOST iz programa Adrion, a u kojem HGK – Županijska komora Zadar ima ulogu vodećeg partnera. U delegaciji koju je vodio Dinko Basioli, projektni menadžer iz ŽK Zadar, bilo je dvoje predstavnika pridruženih partnera (Vedran Slapničar iz Hrvatskoga klastera konkurentnosti pomorske industrije i Renata Milutinović iz Ministarstva ekonomije Crne Gore), Vesna Vertovšek, članica Lokalnoga inovacijskog odbora angažiranog na projektu te pobjednički tim na nedavno održanom hackatonu: Barbara Aranza Srtihić, direktorica Printshopa d.o.o. Zadar, Valentina Andrić, načelnica Odjela za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i Božidar Blaslov, suvlasnik ribarskog obrta Milivoj Blaslov iz mjesta Kali.

Brokerski događaj (Brokerage Event) na kojem su se susreli i dobili priliku za predstavljanje i pojedinačne razgovore potencijalni davatelji znanja (Knowledge Providers) i potencijalni korisnici vaučera (mali i srednji poduzetnici iz sektora plavoga gospodarstva) iz svih sedam uključenih regija jadransko-jonskog bazena, bila je najvažnija aktivnost zbog činjenice da je natječaj za dodjelu vaučera otvoren do 30. lipnja, do kada se davatelji i primatelji znanja moraju prijaviti za financiranje inovativnih ideja. Inovativne ideje prijavljuju poduzetnici, a 35-ero njih, po petero u svakoj regiji, dobit će vaučer u vrijednosti do 10.000 eura za plaćanje intelektualnih usluga odabranim davateljima znanja.

Svi sudionici su putem tzv. Cross-Field Visita posjetili obližnje primjere dobre prakse u plavom gospodarstvu: distributera ribe i morskih plodova, tvornicu mreža te ribarsku luku s veletržnicom ribe, uređenom i organiziranom u skladu s grčkim propisima. Zaključno, partneri na projektu održali su četvrti sastanak Upravnog odbora Projekta (Steering Committee Meeting) na kojem su analizirali dosadašnji rad i odredili smjernice za sljedeće projektne aktivnosti.