ŽK Virovitica: Posjet veleposlanika Mađarske Joszefa Magyara

Veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj Joszef Magyar i savjetnik za ekonomske odnose Karoly Scherczer 13. su veljače posjetili Virovitičko-podravsku županiju, Grad Viroviticu i ŽK Viroviticu, gdje su ih primili predsjednik ŽK Virovitica Ivan Slamić i direktor Milan Vanđura sa suradnicima.

Predsjednik ŽK Virovitica Ivan Slamić (koji je mađarsko izaslanstvo na kraju posjeta Virovitičko-podravskoj županiji primio i u tvrtki Tvin, čiji je direktor, i predstavio je proizvodni program ove najveće tvrtke finalne drvno-prerađivačke industrije u Hrvatskoj), zadovoljan je dosadašnjom kontinuiranom suradnjom s mađarskim institucijama, posebice s Trgovačko-industrijskim komorama i Poduzetničkim centrima županije Somogy i Baranya.

IMG_15641234S.jpg

Direktor ŽK Virovitica Milan Vanđura predstavio je Osobitosti gospodarstva Virovitičko-podravske županije i vanjskotrgovinska razmjena s Republikom Mađarskom te je rekapitulirao gospodarsku suradnju Virovitičko-podravske županije i Mađarske, osobito istaknuvši suradnju tvrtki dugogodišnjom proizvodnjom šećerne repe, a od prošle godine i u proizvodnji ljekovitog bilja.

Dodao je da je izgradnja brze ceste pravcem Gradec - Bjelovar - Virovitica - Barcs - Szigetvar - Szentlorinc - Pecs te dalje prema Transilvaniji, ključno pitanje daljnjeg razvoja gospodarskih odnosa i razvoja Virovitičko-podravske županije, ali i južnih dijelova županije Somogy i zapadnog dijela županije Baranya u Mađarskoj. Ova prometnica dat će impuls razvoju gospodarstva, što će generirati niz pozitivnih učinaka, među kojima osobito porast investicija, zapošljavanja i zaustavljanje depopulacije.

Veleposlanik Magyar izrazio je zadovoljstvo suradnjom, posebice pohvalivši ŽK Viroviticu, jednu od komora koja intenzivno obavlja aktivnosti, potiče i razvija gospodarske odnose Republike Hrvatske i Mađarske, primarno sa županijama Somogy i Baranya.

Razgovaralo se i o sajmu Viroexpo čiji je HGK – Županijska komora Virovitica suorganizator. Na 22. međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, sudjelovat će 30 izlagača iz Mađarske, od čega posredstvom ŽK Virovitica njih petnaest, iz županije Somogy šest, a iz županije Baranya devet izlagača.