Vrijeme održavanja: 24.02.2017. - 26.02.2017.

Objavljeno: 26. 02. 2017. , Ažurirano: 08. 05. 2017.

"Projekt Slavonija je svojevrstan biti ili ne biti, ne samo ove Vlade nego i budućnosti Hrvatske. Slavonija je naša žitnica. U Slavoniji su ljudi velika srca, radišni, nekad i prkosni, ali, nadam se, spremni u ovom trenutku iskoristiti poticaj koji će Vlada dati iz proračuna i europskih sredstava. Za Projekt Slavonije vode nas ideje o projektima vrijednim 2,5 milijarde eura", rekao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković otvarajući 22. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo koji je održan u Virovitici, 24. - 26. veljače.

DSC09785.jpg

Potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo Ivan Škorić; Izvor: HGK.

"Ovo je mjesto gdje našim poduzetnicima želimo dati 'vjetar u leđa' i pomoći im na njihovom putu prema novim poslovnim izazovima i uspjesima. Želimo da izlagači i sudionici sajma uspostave nove poslovne odnose, povećaju tržišne plasmane i da upravo ovaj sajam bude poticaj njihovom poslovnom rastu", rekao je Potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo Ivan Škorić. Čestitao je organizatorima, ali i svima drugima koji su doprinijeli rastu i ugledu ovog sajma, jednog od vodećih u zemlji te naglasio da je Viroexpo pokazatelj vrijedne i kvalitetne tradicije, koji je inicirao predsjednik Županijske komore Virovitica Ivan Slamić. HGK od samoga početka sudjeluje organizacijskom i financijskom potporom na ovom sajmu, što će činiti i ubuduće, zaključio je Škorić. 

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin rekao je da Virovitica nema hotele, najudaljenija je od svih autocesta i brzih cesta, no usprkos tome ima gospodarsku bajku, sajam Viroexpo, zahvaljujući slozi i zajedništvu svih organizatora.

DSC09764.jpg

Uzvanici na svečanosti otvorenja sajma; Izvor: HGK.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić naglasio je da je ovo jedan od najrazvijenijih sajmova u Hrvatskoj, ali i u regiji, čemu u prilog govore izlagači koji se svake godine vraćaju, kao i činjenica da je tijekom tri dana održavanja sajma u Virovitici više posjetitelja nego što ona ima stanovnika. Rekao je i da se puno veći sajmovi trebaju ugledati na Viroexpo, a uspjeh sajma je i rezultat činjenice da je ovo sajam koji ima dušu te je upravo zato jedinstven.

Na ovogodišnjem sajmu sudjelovala su 624 izlagača iz 27 zemalja, a posjetilo ga je 28.000 osoba. Zemlja partner bila je Republika Češka.

IMG_1674.jpg

Predstavnici Republike Češke s organizatorima sajma; Izvor: HGK.

Viroexpo je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma, Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova te Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Organizatori i pokrovitelji sajma bili su: Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica, HGK – Županijska komora Virovitica, HOK – Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije. Tehnički organizator bila je tvrtka Viroexpo.

Govori predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, veleposlanika Republike Češke u RH Vladimira Zavazala i potpredsjednika HGK Ivana Škorića nalaze se u pratećim dokumentima.