Vrijeme održavanja: 01.07.2016.

Objavljeno: 30. 06. 2016. , Ažurirano: 05. 09. 2016.

Drugi Hrvatski iseljenički kongres održao se u Šibeniku, od 1. do 3. srpnja. U dvorani šibenskog HNK-a na svečanom otvaranju Kongresa brojnim sudionicima, domaćinima i uzvanicima obratio se predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas kao izaslanik hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, pod čijim se visokim pokroviteljstvom održao ovaj značajni međunarodni znanstveni skup.

Cilj je Kongresa otvaranje prostora kritičkog promišljanja o novim mogućnostima za napredak našega cjelokupnog društva, od političkog do gospodarskoga života, a namijenjen je znanstvenicima iz domovine i inozemstva.

Na ovogodišnjem Kongresu bilo je više od 250 sudionika iz 11 zemalja te 164 različita tematska predavanja.

Na desetak panel-rasprava iseljenicima i dijaspori prezentiralo se mogućnosti ulaganja u Hrvatsku te poslovna iskustva.

O investicijskim mogućnostima Šibensko-kninske županije govorio je predsjednik ŽK Šibenik Ivan Soža. Prisutnima je predstavio strukturu gospodarstva županije, poduzetničke, industrijske, sportsko-rekreacijske i poljoprivredne zone, značajnije tvrtke, nautički i kulturni turizam te smještajne kapacitete.

Čedomil Cesarec, predsjednik Županijske komore Varaždin, predstavio je mogućnosti poslovanja i ulaganja u Varaždinsku županiju te je istaknuo pojedine proizvode s oznakom Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko i inovativne proizvode poduzetnika varaždinske županije.