Vrijeme održavanja: 20.04.2018.

Objavljeno: 23. 04. 2018. , Ažurirano: 23. 04. 2018.

Udruženje turističkih brodara HGK, sa sjedištem u Županijskoj komori Split, održalo je 20. travnja radni sastanak s predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u splitskoj Komori.

Sastanak se održao na inicijativu predstavnika Udruženja radi nastavka započete suradnje s Ministarstvom o projektu izgradnje nove luke u Krilu Jesenice. Uz predstavnike Ministarstva, predvođene pomoćnikom ministra Anđelkom Petrinićem te načelnicom Sektora Ninom Perko, svoj su doprinos rješenju problema brodara s područja Krila Jesenice, odazivom na sastanak te konstruktivnim komentarima i prijedlozima dali i predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, općine Dugi Rat, Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije, Lučke uprave Split te Lučke kapetanije Split.

Predsjednik Udruženja turističkih brodara Ante Rakuljić predstavio je status planiranog projekta izgradnje novog lučkog područja u Krilu Jesenice koji je, s obzirom na ograničene kapacitete postojeće luke i sve veći broj novoizgrađnih brodova, koji imaju značajan pozitivan učinak na gospodarstvo, od iznimne županijske i državne važnosti. Projektom je planirano i trajektno pristanište koje bi moglo operativno rasteretiti gradsku luku u Splitu.

Osim o izgradnji nove luke u Krilu Jesenice, raspravljalo se o mogućnosti uređenja postojeće luke Krilo i Bajnice, ali i problemima vezivanja turističkih brodova u lukama Splitsko-dalmatinske županije tijekom sezone te na zimskom vezu.

Kao važan iskorak u nalaženju pozitivnog rješenja problema nove luke, prisutni su istaknuli jedinstven stav svih predstavnika brodara s područja Krila Jesenice. Sastanak je rezultirao konkretnim zaključcima prema kojima će se poduzeti daljnje aktivnosti.