Vrijeme održavanja: 29.10.2018.

Objavljeno: 31. 10. 2018. , Ažurirano: 02. 11. 2018.

U ponedjeljak, 29. listopada, predstavnice Županijske komore Split Ines Budrović i Danica Poparić Majić posjetile su direktora i jednog od suvlasnika tvrtke Orgula grupa d.o.o. iz Splita Petra Zekana, kako bi se upoznale s novostima u poslovanju tvrtke.

Orgula grupa d.o.o. osnovana je 2009. godine i od tada djeluje na tržištu regije. Osnovna djelatnost tvrtke proizvodnja je maslinovog ulja.

Uz novu vlasničku strukturu od 2015. godine, tvrtka bilježi znatan porast u svim segmentima djelovanja, pa se danas nalazi među tri najveća opskrbljivača maslinovog ulja na tržištu Hrvatske, uz kontinuirano podizanje profesionalne razine poslovanja i povećanje godišnjih prihoda.

Trenutno imaju deset stalno zaposlenih djelatnika uz angažman sezonskih djelatnika u vrijeme prerade maslina.

Proizvodnja visokokvalitetnoga maslinovog ulja temelji se na domaćoj sirovini, tj. preradi autohtonih sorti maslina iz domaćih maslinika u suvremenoj uljari u Marušićima, a dodatne potrebe nadomještaju se iz uvoza poštujući sve međunarodne standarde. U posljednje vrijeme paletu premium proizvoda obogatili su aromatiziranim maslinovim uljima i aromatiziranom morskom soli u suvenirskim pakovanjima, isključivo od domaće sirovine.

Direktor Zekan ističe da se tvrtka u skladu s gospodarskim trendovima uključila i u razvoj turističke ponude na splitskom i omiškom području svojim dvjema oleotekama s vođenim degustacijama maslinovog ulja i demonstracijom prerade maslina za posjetitelje, radi brendiranja Dalmacije i Hrvatske kao zemlje bogate tradicije u maslinarstvu i uljarstvu.

Tvrtka sljedeće godine dio pogona premješta u Centar agropoduzetništva Trilj te sredstvima iz Programa ruralnog razvoja planira nove investicije.

Petar Zekan aktivan je član Strukovne grupacije prehrambeno-prerađivačke industrije ŽK Split. Zadovoljan je dosadašnjom suradnjom i informacijama koje kontinuirano dobiva od HGK, podržava sve napore za jaču prezentaciju gospodarstva na međunarodnoj sceni, posebno na najvećim prehrambenim sajmovima.

Kao glavni problem domaće nekonkurentne poljoprivredno-prehrambene proizvodnje istaknuo je neuređeno, tzv. sivo tržište, a pohvalio pozitivne učinke Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Predstavnice ŽK Split predstavile su novosti u uslugama HGK - projekt Digitalna Komora te mogućnosti korištenja bespovratnih sredstava za uvođenje znakova kvalitete HGK.