Vrijeme održavanja: 20.09.2019.

Predstavnici Županijske komore Split posjetili su 20. rujna tvrtku Kundid-Vojnić d.o.o. u Trilju, na poziv direktora i vlasnika Ante Kundida.

Objavljeno: 26. 09. 2019. , Ažurirano: 11. 10. 2019.

Kundid-Vojnić trgovačka je tvrtka koja posluje u djelatnosti poljoprivrednih ljekarni i vrtnog centra u Trilju. Ante  Kundid je 2001. godine tvrtku odlučio osnovati u rodnom kraju u svrhu opskrbe poljoprivrednih proizvođača poljo-repro materijalom i drugim asortimanom kako bi doprinio razvoju i unapređenju poljoprivrede, tradicionalne djelatnosti u triljskom području.

Tvrtka ima osam stalno zaposlenih djelatnika, a prema potrebi zapošljavaju i sezonske radnike. Prije osam godina komercijalnim kreditom na vlastitom zemljištu podignut je novi objekt s 200 čevornih metara unutarnjeg i 800 čevornih metara vanjskog prostora te ovu investiciju još isplaćuju.

Direktor Kundid ujedno je vlasnik i nositelj obiteljskog poljoprivrednoga gospodarstva na kojem je donedavno obrađivano oko 40 hektara zemljišta, što je ovaj OPG činilo jednim od najvećih proizvođača ratarskih i povrtlarskih kultura u triljskom kraju koji je opskrbljivao trgovačke lance u Dalmaciji.

Ove godine primjetno je manje obrađenih površina u Cetinskom kraju, što se odražava i na promet i prihod poljotrgovaca. Kao glavni problem domaće nekonkurentne  poljoprivredno-prehrambene proizvodnje, Kundid ističe neuređeno, tzv. sivo tržište, skupe kredite, skupa zaštitna sredstva i neosiguravanje usjeva u slučaju elementarnih nepogoda, zastarjelu mehanizaciju i dobnu strukturu stanovništva. To sve dovodi do opadanja interesa za poljoprivrednu proizvodnju i depopulacije ruralnog prostora.

Kundid podupire napore HGK na osvješćivanju kvalitete hrvatske hrane projektima Kupujmo hrvatsko i  Hrvatski proizvod za hrvatski turizam, kao i projekte vizualnog označavanja hrvatskih proizvoda i usluga znakovima kvalitete HGK.