Objavljeno: 08. 06. 2017. , Ažurirano: 08. 06. 2017.

Vrijeme održavanja: 07.06.2017.


Sastanak Strukovne grupacije upravljanja zgradama ŽK Split, održan  u srijedu 7. lipnja, započeo je predavanjem voditelja Odjela prevencije Policijske uprave splitsko-dalmatinske Paška Ugrine o suradnji MUP-a i upravitelja zgrada u vezi sa sigurnošću u višestambenim objektima tijekom turističke sezone. Svi sudionici sjednice smatraju suradnju s MUP-om na području urbane sigurnosti jako važnom, pa su upravitelji izrazili poželjnim podići razinu sigurnosne kulture svojih predstavnika stanara i suvlasnika višestambenih objekata.

Potom je predsjednik Strukovne grupacije Marko Šundov naveo najvažnije probleme u upravljanju zgradama u pojedinim područjima poslovanja: pravnom, tehničkom i financijskom. U raspravi su sudjelovali: Mirko Katić (Stambeno gospodarstvo Makarska d. o. o.), Ivica Mirić (Scripea d. o. o.), Željko Vukojević (Novi dani d. o. o.), Toni Šoljan (Tehnoplast d. o. o.), Slobodan Glavaš i Toni Ivković (Lari d. o. o.), Mislav Čizmić (Dub-inženjering d. o. o.), Goran Vuković (Heros plus d. o. o.) i Tomislav Bebić (Upravitelj d. o. o.). Raspravljali su o primjenjivosti Uredbe o održavanju zgrada iz 1997. godine i o nužnosti izmjene zakonskih odredbi u području upravljanja zgradama. Naglašeno je da bi upravitelji trebali imati veće ovlasti u poslovnoj suradnji s predstavnicima stanara, čiji status zakonodavac nije precizno definirao sa stajališta kvalitete i područja poslovnih obveza. Također je bilo i riječi o Kodeksu poslovanja i ponašanja upravitelja nekretninama, o licenciranju upravitelja, o povlačenju sredstava EU za energetsku obnovu višestambenih objekata i o širenju palete usluga.

Tajnik Strukovne grupacije Mladen Buljan iz ŽK Split dao je osvrt na aktualnu situaciju u graditeljstvu (završene zgrade i stanovi). Toni Šoljan je govorio o skloništima u zakupu, kao jednoj od važnih tema za sljedeću sjednicu, a Tomislav Bebić o građevinskoj inspekciji. Predsjednik grupacije Šundov naglasio je da je svima na raspolaganju za pomoć u bilo kojem poslovnom problemu.