Vrijeme održavanja: 19.10.2016. - 20.10.2016.

Objavljeno: 24. 10. 2016. , Ažurirano: 08. 11. 2016.

U grčkoj Olympiji 19. i 20. listopada prvi su se put sastale jadransko-jonske gospodarske komore, gradovi i sveučilišta, u suradnji sa Stalnim tajništvom Jadransko-jonske inicijative i trima grčkim komorama (Ilia, Ahaja i Aetoloakarnania). Tri foruma, kao ključni dionici Strategije EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR), spajanjem će kapitalizirati postojeće mreže te razviti i koordinirati međunacionalne i prekogranične projekte, dajući potporu primjeni Akcijskog plana EUSAIR-a.

Sastanak predstavlja korak dalje u radu Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora (AICC), koji djeluje od 2001. godine, zahvaljujući inicijativi gospodarskih komora Splita i Ancone. Tijekom petnaestogodišnjeg rada, AICC Forum uvijek je bio usredotočen na potrebe tvrtki te istovremeno okrenut europskim trendovima i institucijama. Forum je i osnovan s ciljem bržeg i kvalitetnijeg rješavanja zajedničkih gospodarskih pitanja i problema u regiji. Pitanje talijanskih dopusnica za međunarodni cestovni teretni promet te tretman hrvatskih građana na ulasku u Italiju preko luke u Anconi bile su teme koje su potaknule osnivanje Foruma i o kojima se raspravljalo na njegovim prvim sastancima. Danas su ti problemi iza nas, a radom tematskih okruglih stolova Foruma prepoznati su drugi zajednički problemi i izazovi gospodarstvenika iz svih zemalja jadransko-jonskog područja, ali i mogućnosti unapređenja poslovanja te stvaranja stimulativnoga poduzetničkog okruženja.

 1.jpg

EU je priznala jadransko-jonsku regiju kao treću europsku makroregiju i time je dala novu dimenziju i mogućnosti za suradnju, a osnivanje zajedničkog tajništva triju foruma korak je naprijed u ostvarenju ciljeva i zajedničkih projekata.

Naglašavajući ulogu ove makroregije Andrea Mairate, voditelj Centra kompetencija, makroregija i EU teritorijalne suradnje DG Regije, istaknuo je: ''Priznavanje jadransko-jonske makroregije govori koliko je stabilnost ovoga heterogenog područja važna za Europsku uniju. Jedino će ozbiljan plan koji osnažuje socijalne i gospodarske elemente na razini zemalja članica postaviti regiju na čvrste temelje. U tom ćemo smislu biti spremni suočiti se sa svim izazovima, nalazeći nova rješenja za nove probleme.''

Dimitris Dimitriadis iz Europskoga gospodarskog i socijalnog odbora, ponovio je, kao i na prvoj konferenciji EUSAIR-a održanoj u svibnju u Dubrovniku, važnost uključivanja privatnog sektora, infrastrukturnog povezivanja te transparentnost administracije.

''Europska je investicijska banka (EIB), uz infrastrukturne projekte, na ovom području usmjerena i na one koji podižu i otpornost zajednice (kao u slučaju izbjegličke krize) i gospodarskih subjekata novim pristupom kombiniranog financiranja (krediti i grantovi)'', kazala je Maria Elena Petrakou, predstavnica EIB-a.

Zastupnica u Europskom parlamentu Maria Spiraky, predstavila je politički okvir Europskog parlamenta koji može biti usvojen za provedbu EUSAIR-a, zatim se može temeljiti na rješavanju kritičnih pitanja, razvoju pilot-projekata te na korištenju kombinacije javnih sredstava koje su na raspolaganju.

Alexis Haritsis, zamjenik grčkog ministra gospodarstva, razvoja i turizma, naglasio je pitanje provedbe međudržavnih projekata koji mogu biti od koristi za svih osam zemalja EUSAIR-a, s naglaskom na kohezijsku politiku, važnu za identitet same Europe.

Podupirući značaj ovog skupa, drugog dana Foruma nazočnima se obratio veleposlanik RH u Grčkoj Ivan Starčević.

2.jpg

Rezultat je dvodnevnog sastanka službena uspostava zajedničkog tajništva triju foruma koji, sa svojih 125 tijela i institucija, predstavljaju instrument i snagu za provođenje Strategije te odobrenje nacrta Position Papera. Position Paper je tehnički alat za prikupljanje objedinjenih projektnih prijedloga s makroregionalnom dimenzijom, u skladu s ciljevima i tematskim stupovima Akcijskog plana EUSAIR-a, koji će biti ključni posrednik svih dionika jadransko-jonske regije prema EU i financijskim institucijama.

Na sastanku su sudjelovali i predstavnici ŽK Split i ŽK Dubrovnik, kao članovi Upravnog vijeća Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora koji su sudjelovali u izradi nacrta Position Papera.