Vrijeme održavanja: 30.03.2017.

Objavljeno: 31. 03. 2017. , Ažurirano: 31. 03. 2017.

U sklopu obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca 30. ožujka održano je u HGK – Županijskoj komori Split predavanje Financijska pismenost, namijenjeno učenicima srednjih škola.

Tjedan novca u Hrvatskoj obilježava se brojnim aktivnostima kojima je cilj unaprijediti razinu financijske pismenosti i omogućiti djeci, mladima i građanima stjecanje financijske kompetencije, nužne u svakodnevnom privatnom i poslovnom životu.

Hrvatska gospodarska komora, kao jedan od sudionika projekta Financijske pismenosti, tijekom ovog tjedna organizira više tematskih radionica i stručnih predavanja za učenike i studente u nekoliko gradova.

Na predavanju u Splitu bilo je stotinjak učenika iz nekoliko splitskih srednjih škola, kojima su predstavnici financijskih institucija predstavili ulogu i značaj tih institucija te osnovne financijske pojmove.

1.jpg

Uime HGK uvodno se obratio Alan Božić iz Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize, dok su predstavnici financijskih institucija Toni Lukšić iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), Tomislav Aljinović iz Societe Generale – Splitske banke, Izidora Bunić Rostohar iz Uniqa osiguranja i Danijel Miletić iz ZB Investa na zanimljiv način i svaki iz svog kuta približili učenicima poslovanje i usluge banaka, osiguravajućih društava, investicijskih fondova te nadzorne financijske institucije.

Interaktivnim predavanjima i razgovorima sa srednjoškolcima nastojalo ih se uputiti na važnost učenja upravljanja financijama budući da bolje poznavanje financijskih proizvoda i usluga i veća financijska informiranost omogućuju donošenje boljih financijskih odluka.

Prema istraživanju o financijskoj pismenosti u Hrvatskoj koje su krajem 2015. godine proveli Hrvatska narodna banka, HANFA i Ipsos u suradnji s Ministarstvom financija, prosječna financijska pismenost građana Hrvatske iznosi 11,7 od mogućeg 21 boda, pri čemu najnižu razinu financijske pismenosti imaju upravo mlađi od 19 godina (9,3 boda), što dovoljno govori o potrebi i nužnosti njihova educiranja o tome.