Vrijeme održavanja: 16.11.2017. - 17.11.2017.

Objavljeno: 17. 11. 2017. , Ažurirano: 17. 11. 2017.

''Na dosadašnjim kongresima obradili smo neke od najznačajnijih tema ne samo za poduzetništvo žena, već i poduzetništvo općenito, poput izvora financiranja i uloge banaka, inovacija, klastera i umrežavanja, a ovogodišnji se fokusira na jednako bitnu i danas nezaobilaznu temu digitalizacije poslovanja'', rekla je potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze i v. d. predsjednice Županijske komore Split Mirjana Čagalj, ujedno i predsjednica Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, povodom 10. Kongresa poduzetništva žena jadransko-jonskog područja, koji se od 16. do 17. studenoga održao u Gospodarskoj komori Ravenne na temu doprinosa poduzetništva žena održivom rastu u digitalnom dobu. Na kongresu je u organizaciji Županijske komore Split sudjelovalo 40-ak poduzetnica iz Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Istarske županije te iz Zagreba.

IT-sektor i poduzetništvo žena područja su koja u Hrvatskoj zadnjih godina rastu, ali je neophodno jače uključivanje žena u domenu IT-sektora, kao i digitalizacija poslovanja tzv. ženskih tvrtki. Brzina prilagodbe na nove tehnologije i njihova primjena u poslovnim procesima postaju od presudne važnosti te donose konkurentnu prednost i inovaciju, danas ključnu za poslovni uspjeh.

Skupna_800x450.JPG

10. Kongres poduzetništva žena jadransko-jonskog područja održan je u Gospodarskoj komori Ravenne; Izvor: HGK.

''HGK provodi čitav niz mjera i aktivnosti za poticanje žena u poduzetništvu. Tako je 13.500 poduzetnica prošlo razne vrste edukacija, a potpora im je pružena i u projektima internacionalizacije, inovacijskim misijama te programu Erasmus za poduzetnike početnike'', naglasila je direktorica Sektora za industriju i IT HGK Tajana Kesić Šapić.

Predsjednica Hrvatske udruge poslovnih žena Krug Gordana Restović ukazala je na obrasce podjele na muška i ženska zvanja kod djece te samim tim potrebe i uloge društva, ali i udruga, na promicanju novih uzora i razbijanja predrasuda, poput one da digitalno nije za žene.

Panel na kongresu nazvan Industrija 4.0 i digitalizacija: uloga gospodarskih komora u potpori poduzetništvu žena pružio je uvid u stanje ženskog poduzetništva u Europi i kontekste pojedinih zemalja regije, kao i aktivnosti podrške komora i ostalih organizacija. Tako je Italija druga zemlja u Europi po broju poduzetnica, udio žena u ukupnom broju talijanskih tvrtki kreće se oko 22%, dok u Hrvatskoj taj udio iznosi nešto više od 18%. Zajedničke su nam razlike u plaćama između muškaraca i žena, kao i slaba zastupljenost žena u politici i centrima odlučivanja. Na panelu su sudjelovale predstavnice Hrvatske gospodarske komore, talijanske Unioncamere, gospodarskih komora Federacije Bosne i Hercegovine te Crne Gore, Talijanske gospodarske komore za Njemačku te Sveučilišta u Bologni.

U suvremenom dobu bit će uspješni oni koji se prilagođavaju brže, razmišljaju na nove načine i spremni su na inovativna rješenja, a upravo žene zbog svoje fleksibilnosti i lakšeg prihvaćanja novih uloga imaju veliki potencijal. Inovacija nije isto što i tehnologija, ljudski kreativni faktor je presudan, a žene se posebno iskazuju u kreativnim djelatnostima. Prihvaćanje digitalne kulture pretpostavlja napuštanje rutine, ali oslobađa vrijeme za kreativnost. U konačnici to znači napredak i za posao i za obitelj. Poduzetništvo žena polagano ali kontinuirano raste, stoga je potrebno i dalje raditi na uklanjaju svih prepreka koje priječe punu realizaciju žena u poslovnom svijetu, neki su od zaključaka i poruka sa skupa.

Kongres su organizirali Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora (AIC Forum) i njegove članice, komore Splita, Udina i Ravenne, a održava se tijekom Svjetskog tjedna poduzetništva te ususret Svjetskom danu poduzetništva žena, koji se obilježava 19. studenoga. Županijska komora Split već 17 godina vodi Okrugli stol za poduzetništvo žena pri AIC Forumu, iz čijeg su rada i proizašli kongresi poduzetnica. Kongresi su pokrenuti 2006. s ciljem potpore poduzetništvu žena u regiji, a s vremenom su se profilirali u relevantno mjesto razmjene aktualnih informacija i iskustava iz različitih zemalja, upoznavanja s projektima koji promiču poduzetništvo žena te umrežavanja poduzetnica.