Vrijeme održavanja: 24.02.2017.

Objavljeno: 24. 02. 2017. , Ažurirano: 27. 02. 2017.

''Pružateljima turističkih usluga s područja Splitsko-dalmatinske županije želimo približiti halal turizam, njegove potencijale i rezultate koje ostvaruje, budući da se radi o velikoj i novoj tržišnoj niši koju zajednički trebamo bolje iskoristiti'', rekao je Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete, na seminaru Hala turizam, održanom u petak, 24. veljače, u Županijskoj komori Split. 

Prema Dugonjićevim riječima, tržište halal hrane jedno je od najbrže rastućih tržišta i na svjetskoj je razini vrijedno više od tisuću milijardi američkih dolara i obuhvaća 20% ukupne proizvodnje hrane. Halal tržište u EU godišnje je u porastu 7% - 10%, a samo je primjerice u Velikoj Britaniji šest milijuna korisnika halal proizvoda i usluga.

Halal turizam je novi oblik turističke ponude koji podrazumijeva da turistima muslimanima budu zadovoljena dva osnovna aspekta, a to su omogućavanje uvjeta za obavljanja vjerskih obreda i omogućavanje halal hrane. Halal je nova dodatna usluga u turizmu, koja predstavlja oblik nadogradnje tradicionalne ponude te omogućava veću konkurentnost na tržištu.

Certificirati se mogu različiti objekti uključujući ugostiteljske objekte, hotele, putničke agencije, tvrtke, proizvode...

Prema istraživanju Instituta za turizam Hrvatska je turistima iz zemalja Arapskog poluotoka nepoznata ali su im poželjni naši glavni konkurenti na Mediteranu, stoga prostora za razvoj itekako ima. Trenutno je u Hrvatskoj certificirano 58 proizvođača, 23 ugostitelja, šest putničkih agencija i jedna škola. S obzirom da na području Splitsko-dalmatinske županije ne postoji za sada niti jedan certificirani ugostiteljski objekt, seminar je bio dobra prilika za upoznavanje ovdašnjih hotelijera, ugostitelja, predstavnika turističkih agencija i turističkih zajednica s perspektivama za rast i razvoj kroz halal.

Centar za certificiranje halal kvalitete u Hrvatskoj djeluje od 2010. godine kada su svoja predavanja diljem Hrvatske na temu halal kvalitete upravo i započeli u Županijskoj komori Split. Iako se čini da je halal certifikat noviji koncept, našem području poznat je već 25 godina, a u početku se pretežno tražio za potrebe izvoza mesa u islamske zemlje. Bitno je naglasiti da halal nije oznaka vezana samo za prehranu, već se radi o stilu života i sustavu dozvoljenosti (halal – dozvoljeno), jer o halalu govorimo i u kozmetici, poslovanju, odijevanju i sl.