Vrijeme održavanja: 28.10.2016.

Objavljeno: 31. 10. 2016. , Ažurirano: 04. 11. 2016.

U Županijskoj komori Split 28. listopada održana je 8. sjednica Strukovne grupacije posrednika u prometu nekretnina.

Tajnica Strukovne grupacije Ines Budrović predstavila je financijske rezultate poslovanja poduzetnika u djelatnosti poslovanja nekretnina u 2015. godini  i pregled broja kupoprodaja nekretnina po vrstama nekretnina za razdoblje 2012.-2015. u Republici Hrvatskoj i po županijama, dobivenih na osnovu godišnjih financijskih izvješća od Financijske agencije.

Zaključeno je da je u  2015.godini ostvaren pad izvršenih kupoprodaja nekretnina kako na nacionalnoj razini tako i u našoj županiji u odnosu na prethodne tri godine. Posrednici u prometu nekretnina poslovnu 2015.godinu završili su sa negativnim predznakom koji je u odnosu na 2014.godinu veći za 30% što svakako nije ohrabrujući podatak.

Predsjednica Grupacije Jasminka Biliškov podnijela je izvješće sa 13. sjednice Vijeća Udruženja poslovanja nekretninama, održane u HGK, u  Zagrebu 6. srpnja, s naglaskom na neophodne izmjene  Zakona o posredovanju u prometu nekretnina koje bi pozitivno djelovale na poslovanje poduzetnika u djelatnosti poslovanja nekretninama, a odnose se na odredbe za ažuriranje Registra posrednika, kaznene odredbe, odredbe koje reguliraju rad posrednika iz EU u RH te odredbe kojima se definira ugovor o posredovanju. Dogovoreno je da će predsjedništvo Strukovne grupacije oformiti radnu grupu koja će aktivno raditi na navedenim izmjenama zakona te ih dostaviti Udruženju.

Jesenski forum poslovanja nekretninama održat će se 23. studenog u Zagrebu, hotel Westin, na kojem će se, uz već predložene teme,  glavni fokus usmjeriti na održavanje okruglog stola na kojem će  predstavnici agencija svih županija RH iznositi  svoja iskustva.