Održana prva sjednica Strukovne grupacije posrednika u prometu nekretnina

Vrijeme održavanja: 24.05.2017.

U Županijskoj komori Split 24. svibnja održana je prva sjednica Strukovne grupacije posrednika u prometu nekretnina na kojoj su sudionici dobili kratko izvješće o 27. Forumu poslovanja nekretnina, održanom 5. i 6. svibnja u hotelu Valamar Isabella na otoku Sv. Nikola kraj Poreča.

Tajnica Grupacije Ines Budrović predstavila je rad i aktivnosti Udruženja poslovanja nekretninama oko donošenja Zakona o posredovanju u prometu nekretnina 2007. godine, kao i zakonske promjene koje su uslijedile nakon toga. Najbitniji je kvalitativan razvoj struke ostvaren aktivnom suradnjom Grupacije s Udruženjem te s tijelima državne uprave i institucijama koje imaju utjecaj na djelatnost poslovanja nekretninama.

Radi sprječavanja sivog tržišta i zaustavljanja oglašavanja nelicenciranih agencija, HGK je s portalima Burza nekretnina, Crozilla nekretnine i Oglasnik.hr dogovorila da objavljuju samo oglase agencija navedenih u Registru posrednika u prometu nekretnina. Očekuje se da će se u taj način rada uskoro uključiti i ostali portali za oglašavanje nekretnina.

Predsjednica Grupacije Jasminka Biliškov predstavila je raspravu na okruglom stolu Foruma u kojoj su svi sudionici naveli iskustva iz svakodnevnog poslovanja posrednika u prometu nekretnina. Zbog problema koji su uočeni na terenu, nužne su izmjene Zakona o posredovanju u prometu nekretnina, o čemu se već raspravljalo na sjednicama Grupacije.

Svi su prijedlozi za izmjene i dopune Zakona uzeti u razmatranje i predstavljaju kvalitetnu podlogu za izmjene Zakona, a odnose se na odredbe o ažuriranju Registra posrednika, kaznene odredbe, odredbe o radu posrednika iz EU u Hrvatskoj te odredbe koje definiraju ugovor o posredovanju.

Za lokacije proljetnog Foruma poslovanja nekretnina 2018. godine predloženi su Šibenik, Zadar, Opatija i Plitvička jezera.