ŽK Split podržala Gastroadvent posvećen ribi i proizvodima od ribe


Objavljeno: 30. 11. 2020. , Ažurirano: 30. 11. 2020.


Usprkos pandemiji i nikad izazovnijim organizacijskim okolnostima, manifestacija Gastroadvent u Splitu održava se i ove godine, jedanaesti put. Gastroadvent je započeo u nedjelju, 29. studenoga, paljenjem prve adventske svijeće, a odvijat će se u renomiranim splitskim restoranima, četiri adventske nedjelje.

S obzirom da se 2020. obilježava jubilarnih deset godina otkako je mediteranska prehrana uvrštena na popis nematerijalne baštine UNESCO-a, ovogodišnji Gastroadvent je posvećen ribi, proizvodima od ribe i mediteranskoj prehrani, a podržala ga je i HGK – Županijska komora Split.

''ŽK Split se sa zadovoljstvom odazvala i priključila ovogodišnjem Gastroadventu, koji svojim fokusom na ribu, morske plodove i lokalne proizvode upravo promovira poruke koje i HGK šalje putem projekata Kupujmo hrvatsko i Riba Hrvatske – Jedi što vrijedi'', poručio je s otvaranja manifestacije predsjednik splitske Komore Joze Tomaš.

Tomaš je naglasio da je u ovom trenutku važnije no ikada dati prednost domaćem proizvodu jer na taj način čuvamo hrvatsko gospodarstvo i radna mjesta te je istaknuo da ŽK Split i ove godine, ususret predstojećim blagdanima, poziva da se pri odabiru božićnih poklona i blagdanskoj, ali i svakodnevnoj kupnji, oslonimo na domaće proizvode, poglavito nositelje znakova kvalitete HGK.

Gastroadvent u Splitu, u organizaciji nutricionistice Olje Martinić, jedinstvena je manifestacija koja predstavlja fuziju nutricionizma, gastronomije i turizma. Paljenjem prve svijeće na posebno izrađenom vijencu od 'morske pjene', koji je u skladu s temom od odbačenih stvari i plastike izradila istaknuta hrvatska kiparica Nives Čičin Šain, službeno je otvorena manifestacija na kojoj su sudjelovali župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, direktori turističkih zajednica Splitsko-dalmatinske županije i grada Splita, Joško Stella i Alijana Vukšić, voditeljica projekta ''Mediteranska prehrana – MD.net'' koji provodi Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Ana Buličić Krespi, chef Michel Tokić iz Podravke koji je pripremio posebna jela od ribe i ribljih prerađevina za gastroadventski stol, Jure Farač iz restorana Makarun u kojem je događanje održano te predstavnici medija.