Vrijeme održavanja: 19.10.2016. - 26.10.2016.

Objavljeno: 19. 10. 2016. , Ažurirano: 26. 10. 2016.

Županijska je komora Split peti put organizirala zajedničko izlaganje hrvatskih tvrtki na međunarodnom sajmu plastike i gume K 2016, koji se ove godine održava od 19. do 26. listopada u Düsseldorfu, Njemačka.

Na zajedničkom štandu Hrvatske gospodarske komore nastupile su tvrtke Bifix d. o. o. Buje, Vargon d. o. o. Kukuljanovo i Jari d. o. o. Krapina, dok su tvrtke Gumiservis d. d. Rijeka i Ivanićplast d. o. o. Ivanić-Grad predstavile svoj proizvodni asortiman putem izloženih promidžbenih materijala.

Sajam K je najznačajniji svjetski sajam plastike i gume koji se održava svake treće godine. To je mjesto predstavljanja sirovina i polugotovih proizvoda za proizvodnju plastičnih masa, novih tehnologija, strojeva i opreme za obradu plastike i gume.

Na ovogodišnjem izdanju sajma očekuje se više izlagača i posjetitelja od posljednjega održanog 2013. godine, na kojem je izlagalo 3.220 tvrtki iz 59 zemalja, a posjetila su ga 217.423 posjetitelja iz više od stotine zemalja.

Kontinuitet izlaganja hrvatskih tvrtki u organizaciji Županijske komore Split prekinut je 2010. godine kao posljedica globalne gospodarske krize, a ovogodišnji povratak dokaz je stabilizacije i rasta prerađivačke industrije u Republici Hrvatskoj. Industrija plastike i gume od izuzetne je važnosti za razvoj ostalih gospodarskih djelatnosti, od pakiranja proizvoda do transporta, bijele tehnike, sporta, obnovljivih izvora energije, medicine itd.

 1.jpg

Tijekom održavanja sajma K, hrvatske tvrtke ostvarile su niz kvalitetnih kontakata s inozemnim kupcima, pokazale već postojećim partnerima svoju nazočnost na tržištu te prikupile saznanja o novim trendovima razvoja industrije polimera u svijetu.

Ivo Štiglić iz tvrtke Bifix d. o. o. i Josip Brašnić iz tvrtke Vargon d. o. o. iskazali su zadovoljstvo posjećenošću štanda, ostvarenim kontaktima s potencijalnim kupcima te općenito organizacijom nastupa na sajmu koju je provela Hrvatska gospodarska komora.

Također, hrvatske je izlagače posjetio i Zvonko Plećaš, generalni konzul Republike Hrvatske u Saveznoj Republici Njemačkoj u Düsseldorfu, koji je izlagačima dao korisne informacije o njemačkom tržištu te dogovorio intenziviranje promicanja hrvatskoga gospodarstva na tome tržištu.

Razgovaralo se i s predstavnicima sajma PLAST, koji su najavili sljedeće izdanje tog sajma za razdoblje od 29. svibnja do 1. lipnja 2018. godine u Milanu, Italija.

Gordana Pehnec Pavlović, tajnica Udruženja prerađivača plastike i gume pri Hrvatskoj gospodarskoj komori održala je niz sastanaka s predstavnicima europskog Udruženja proizvođača polimernih materijala Plastics Europe i time ih upoznala s potencijalom ove grane gospodarstva u Republici Hrvatskoj.

2.jpg