Objavljeno: 21. 03. 2019. , Ažurirano: 28. 03. 2019.

Vrijeme održavanja: 27.03.2019.


"Jedan od najvećih problema u gospodarstvu ove županije trenutno je nedostatak radne snage, a i nepovoljna kvalifikacijska i dobna struktura nezaposlenih s obzirom na potrebe tržišta rada", istaknuo je predsjednik HGK – Županijske komore Sisak Boris Mesarić na 14. sjednici Gospodarskog vijeća ŽK Sisak u srijedu, 27. ožujka.

„Naša je županija proizvodno-izvozno orijentirana. Imali smo povećanje izvoza u prošloj godini za oko 17 posto, devizni suficit je oko 170 milijuna eura, a prednjači prerađivačka industrija, posebice petrokemijska, zatim elektronička i drvna industrija. Veseli nas pozitivan smjer stranih ulaganja. Posljednje tri godine imali smo oko 50 milijuna eura stranih investicija, a prijašnjih je godina županija imala odljev investicija u inozemstvo. Bili smo jedina županija u državi koja je imala negativan saldo, no to se sada bitno popravilo“, istaknuo je Mesarić dodavši da je pozitivno i to što je smanjen postotak nezaposlenih za više od 13 posto, no i dalje smo na začelju u Hrvatskoj brojem nezaposlenih.

Posebno je upozorio na nepovoljan odnos broja zaposlenih te kroničan nedostatak kvalificirane proizvodne radne snage. „Znamo da su naše politike iz davnih godina bile usmjerene na to da nama ne treba proizvodnja te da možemo živjeti kao free shop, da možemo živjeti na uvozu, što dokazuje još i danas negativan saldo robne razmjene s inozemstvom. Naime, s inozemstvom imamo pozitivnu bilancu zahvaljujući uslugama, posebice turizmu, ali što se tiče robne razmjene, tu smo u vrlo velikoj negativi. Mnogo više industrijskih i poljoprivrednih proizvoda uvozimo nego što ih izvozimo. Naravno da je to bilo demotivirajuće i za naše ljude, poglavito za školovanje. Danas govorimo o kurikularnoj reformi, međutim moramo cijeniti i platiti proizvodni rad“, zaključio je Mesarić.

GV_270319_2.jpg
Predstavljanje regionalnog Centra kompetentnosti za elektrotehniku i računalstvo županijskim gospodarstvenicima

Davor Malović, ravnatelj Tehničke škole Sisak, predstavio je sisačko-moslavačkim gospodarstvenicima Regionalni centar kompetentnosti u sektoru elektrotehnike i računalstva, za koji je ta škola nedavno imenovana na razdoblje od pet godina. „Samo imenovanje daje nam mogućnost da se financiramo iz dvaju operativnih programa – Konkurentnost i kohezija te Učinkoviti ljudski potencijali. Ukupna vrijednost koju možemo povući iz tih dvaju fondova jest 80 milijuna kuna; iz prvog 30 milijuna, a iz drugoga 50 milijuna kuna. Ta su sredstva namijenjena za infrastrukturu, nove kurikulume, za programe cjeloživotnog učenja, za usavršavanje nastavnika, intenzivnu suradnju s gospodarstvom, kako bi naši učenici stekli radne vještine, imali što više praktičnog rada te surađivali s gospodarstvom tako da idu na praksu u tvrtke, a dugi niz godina ni naši profesori nisu se usavršavali u tvrtkama", istaknuo je Malović.

Centar će biti smješten u vojarni, u Lađarskoj ulici u Sisku, a taj je objekt Republika Hrvatska dala na upravljanje Sisačko-moslavačkoj županiji, rekao je zamjenik sisačko-moslavačkog župana Roman Rosavec dodavši kako će se taj centar koristiti u daljnjem obrazovanju i školovanju naših učenika.

Na sjednici su usvojeni i plan rada ŽK Sisak za ovu godinu te izvještaj o radu za prošlu godinu.

Održana 14. sjednica Gospodarskog vijeća HGK-ŽK Sisak