Vrijeme održavanja: 23.02.2017.

Nakon održane 22. sjednice Vlade RH u ŽK Sisak, sisačko-moslavačkim gospodarstvenicima predstavljen Akcijski plan za rasterećenje gospodarstva

Objavljeno: 21. 02. 2017. , Ažurirano: 27. 02. 2017.

"Sisačko-moslavački gospodarstvenici očekuju smanjivanje zakonodavnih i administrativnih tereta i mjere koje Vlada provodi jesu pravi smjer, jesu smjer koji poduzetnicima pomaže, a ono što od poduzetnika čujem daje nam energiju da tim putem i nastavimo. Naravno, nastavljamo putem koji će donijeti smanjivanje troškova poslovanja, a ostvarit će se uz potpuno očuvanje javnog interesa i prava radnika", izjavila je potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić zadovoljna predstavljanjem tamošnjim poduzetnicima Akcijskog plana održanim u Sisku u četvrtak 23. veljače.

Na skupu, punog naziva Dijalog poslovne zajednice i Vlade Republike Hrvatske – predstavljanje Akcijskog plana za administrativno rasterećenje gospodarstva, uz potpredsjednicu Dalić, u ime Vlade RH je prisustvovo i ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić.

Okrugli stol otvorili su predsjednik ŽK Sisak Boris Mesarić, potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher te sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, koji su pozdravili uspostavu dijaloga Vlade s gospodarstvenicima, kojima se pružila prilika da postavljaju pitanja izravno ministrici gospodarstva.

Potpredsjednica Dalić predstavila je Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva, koji sadrži 104 reformske mjere za pojeftinjenje i smanjenje prevelike reguliranosti poslovnog okruženja, i to u područjima zaštite na radu, zdravstvene i sanitarne zaštite, energetske učinkovitosti, poslovnog nastana, trgovine, osnivanja poduzeća.

Ovom cjelovitom reformom poslovne klime koja jamči jeftinije i jednostavnije poslovanje, uz lakši pristup tržištu usluga, pokrećemo rezanje administrativnih troškova za milijardu i pol kuna te dodatno smanjivanje neporeznih nameta. Cilj je rasteretiti gospodarstvo od prekomjerne administracije te ju učiniti jednostavnijom i jeftinijom nego što je danas, istaknula je Dalić.

Gospodarstvenici s potpredsjednicom Dalić.JPG

Sisačko-moslavački gospodarstvenici na susretu s potpredsjednicom Dalić; Izvor: HGK

Područja pojeftinjenja i pojednostavljenja poslovanja koja donosi Akcijski plan su: zaštita na radu, sanitarni i zdravstveni uvjeti, energetska učinkovitost u gradnji, trgovina i posredovanje u prometu nekretnina. Tako će primjerice poduzetnici samostalno putem online obrasca izrađivati planove rizika zaštite na radu, što je ušteda gotovo od 500 milijuna kuna godišnje. Najveće uštede za poduzetnike planiraju se upravo u području zaštite na radu, za 1,3 milijarde kuna, sa sadašnjih 2,38 milijarde. Za pružanje prve pomoći bit će jedna osoba na 50 radnika, a ne jedna na 20 kao do sada. Obavezni zdravstveni pregledi s dva puta godišnje smanjuju se na jednom godišnje za brojne djelatnosti, a ponovno se aktivira i povjerenstvo za smanjivanje neporeznih nameta, s obzirom na planirano smanjenje neporeznih nameta za 30-ak posto. Također, društva s ograničenom odgovornošću i jednostavna društva s ograničenom odgovornošću moći će se osnovati elektronički, bez javnobilježničke ovjere, pečata i plaćanja biljega, naglasila je Dalić.

Akcijskim planom se, također, stvaraju uvjeti za liberalizaciju tržišta profesionalnih i poslovnih usluga, što će omogućiti više konkurencije u području revizije, odvjetništva i auto škola.

Skupu je prisustvovalo pedesetak gospodarstvenika, predstavnika regionalne i lokalne samouprave, Metalurškog fakulteta u Sisku te Hrvatske gospodarske komore. Gospodarstvenici su upoznali potpredsjednicu sa svakodnevnim problemima u poslovanju, zatražili pomoć u rješavanju nekih prepreka, ali i ponudili konkretna rješenja i prijedloge za poboljšanja.

Boris Mesarić, predsjednik Županijske komore Sisak zahvalio je potpredsjednici Dalić na susretu i prilici za direktnu komunikaciju s gospodarstvenicima. "Odaziv tvrtki s našeg područja dokazuje kako im je zapravo itekako važno da mogu svoje probleme iznijeti na mjerodavna mjesta. Potpredsjednica Dalić neće sve riješiti, ali sasvim sigurno da ima dovoljno argumenata kada se bude razgovaralo o zakonskim propisima i pravilnicima, da će moći intervenirati, s obzirom da je čula konkretne probleme koji tište gospodarstvenike. Neki će gospodarstvenici imati i direktne koristi od ovog današnjeg susreta", zaključio je Mesarić.

Predstavljanje je organizirala HGK - Županijska komora Sisak u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta. 

Sjednica Vlade u Sisku.jpg

22. sjednica Vlade RH u Sisku; Izvor: Vlada.hr

Ovaj je susret održan nakon 22. sjednice Vlade Republike Hrvatske, u Županijskoj komori Sisak, a na kojoj je među ostalima, Vlada usvojila odluku o darivanju Gradu Sisku bivše upravne zgrade Željezare Sisak, površine 5800 četvornih metara, namijenjenu za projekt Tehnološki park Grada Siska. I Sisačko-moslavačkoj županiji darovana je bivša vojarna u sisačkoj Lađarskoj ulici za unaprjeđenje djelatnosti visokog obrazovanja u županiji. Prema izjavama ministara na sjednici, Vlada je najavila formiranje Centra za ljevarstvo na Metalurškom fakultetu, kao i početak iduće školske godine u novoj zgradi Obrtničke škole. 

Vlada u Rafineriji Sisak.jpg

Ministri i predsjednik Vlade u posjetu sisačkoj rafineri ; Izvor: Sisak.hr

Prije sjednice Vlade, premijer Andrej Plenković i ministri, u pratnji gradonačelnice Siska Kristine Ikić Baniček i sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića, posjetili su Rafineriju nafte Sisak, sastali se s čelnim predstavnicima tvrtke te obišli rafinerijska postrojenja.