Vrijeme održavanja: 15.11.2016.

Objavljeno: 11. 11. 2016. , Ažurirano: 17. 11. 2016.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja i Županijskom komorom Sisak, održao je u utorak, 15. studenoga, radionicu o energetskoj obnovi višestambenih zgrada prema novim EU pravilima.

Mladen Ilijević iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost istaknuo je da je Hrvatskoj čak 152 milijuna kuna na raspolaganju za energetsku obnovu višestambenih zgrada, prema pozivu na dostavu projektnih prijedloga, koji je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja objavilo 17. listopada ove godine.

"Projekti energetske obnove zgrada sufinancirat će se sa 60 posto, neovisno o lokaciji, uz ograničenje maksimalnog iznosa poticaja na 13 milijuna kuna po projektu, a energetski pregledi i izrada energetskih certifikata te izrada projektne dokumentacije sufinancirat će se s 85 posto", rekao je Ilijević.

Novost u odnosu na prethodne natječaje jest da su u pitanju sredstva strukturnih fondova EU te je Hrvatskoj za obnovu stambenog sektora do 2020. godine dostupno 100 milijuna eura, od čega je oko 70 milijuna namijenjeno obnovi višestambenih zgrada, a ostatak obnovi obiteljskih kuća.

Ilijević je objasnio da se mogu prijaviti isključivo cijele zgrade (arhitektonske cjeline), ne i pojedinačni ulazi, da zgrade ne smiju biti pojedinačno zaštićeno kulturno dobro te da projekti moraju ostvariti više od 50 posto ušteda energije potrebne za zagrijavanje prostora. Jedan je od uvjeta i da 66 posto zgrade mora biti stambene namjene, a negrijani nadzemni prostor ne smije biti više od 25 posto površine. Prijaviti se mogu zgrade D razreda ili lošije, ako su smještene na kontinentu, odnosno C razreda i lošije ako se nalaze u primorju (55 posto zgrada se nalazi u C razredu). Za prijavu projekta nužna je suglasnost natpolovične većine suvlasnika, a prilikom prijave je potrebno imati i energetski pregled i certifikat te glavni projekt, za koje će biti odobreno retroaktivno sufinanciranje od 85 posto, ako su izrađeni nakon 1. siječnja 2014. godine te usklađeni s tehničkim uvjetima natječaja.

Fond će svim zainteresiranim upraviteljima zgrada te predstavnicima stanara pružati pomoć oko prijave i praćenja projekta, a dodatne informacije moguće je dobiti na elektroničkoj adresi vsz.eu@fzoeu.hr. Poziv i upute za prijavitelje dostupne su na sljedećoj poveznici.

Projektni se prijedlozi u roku od 90 dana, zaključno sa 16. siječnja iduće godine, dostavljaju Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koje provodi odabir projekata. „Cijeli postupak ocjenjivanja i odabira traje 120 dana, a završava odlukom o financiranju, koju donosi ministar graditeljstva te sklapanjem ugovora s odabranim korisnikom sredstava“, istaknula je Ivana Milan iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Radionica koju je organizirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja i Županijskom komorom Sisak, bila je namijenjena upraviteljima zgrada, predstavnicima stanara te svima zainteresiranima. Kako bi objasnili izmjene u uvjetima prijave i financiranja te pravila provođenja postupaka javne nabave, predstavnici Fonda i Ministarstva ove edukativne radionice održavaju dijelim Hrvatske.