Predstavljene aktualne potpore za poljoprivrednike iz Programa ruralnog razvoja RH 2014. - 2020.

HGK
Predstavljanje potpora za poljoprivrednike iz Programa ruralnog razvoja u ŽK Sisak
Vrijeme održavanja: 21.02.2017.

Županijska komora Sisak, u suradnji s tvrtkom IPS Konzalting d. o. o. iz Siska, 21. je veljače u ŽK Sisak organizirala predstavljanje aktualnih mjera M 06 Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja u okviru Programa ruralnog razvoja RH 2014. - 2020.

Cilj je ovoga besplatnog seminara bio upoznati poljoprivredne proizvođače, tvrtke i obiteljska poljoprivredna gospodarstva s mogućnostima i načinom prijave na natječaje u okviru Mjere 06 Razvoj poljoprivrednih gospodarstava, Podmjere 6.1. Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima i Podmjere 6.3. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava.

Voditeljica projekata u sisačkoj tvrtki IPS Konzalting Ana Marija Špicnagel Ćurko govorila je o postupcima prijave na natječaj i načinu izrade poslovnog plana, izračuna ekonomske veličine poljoprivrednoga gospodarstva te koje su porezne obveze korisnika tih potpora.

Zahtjevi za potporu u okviru Podmjere 6.3. mogu se podnositi od 27. veljače do 27. ožujka ove godine putem aplikacije Agronet. Korisnici su mala poljoprivredna gospodarstva koja u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu moraju imati ekonomsku veličinu od 2.000 eura do 7.999 eura. Visina potpore iznosi 15.000 eura po korisniku, a isplata je u dvije rate, u razdoblju od najviše tri godine. Potpora unutar Podmjere 6.3. može se dodijeliti samo jednom tijekom programskog razdoblja 2014. - 2020. po jednomu malom poljoprivrednom gospodarstvu. Korisnik je dužan ostati unutar poljoprivrednoga gospodarstva i zadržati poljoprivredno gospodarstvo najmanje pet godina nakon konačne isplate potpore.

U drugom dijelu seminara bilo je riječi i o mogućnostima i načinu prijave na natječaj za Podmjeru 6.1. Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima, koji je otvoren do 24. veljače, ali bi trebao biti ponovo objavljen krajem ove godine. Cilj je ovog natječaja dodjela 50.000 eura mladim poljoprivrednicima kako bi unaprijedili svoje poslovanje. Prihvatljivi prijavitelji mladi su poljoprivrednici koji su u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu stariji od 18, a mlađi od 40 godina, koji podnose poslovni plan za poljoprivredno gospodarstvo ekonomske veličine od 8.000 do 49.999 eura.

 

Kontakti

  • Mladen Dragojević viši stručni suradnik Tel: +385 44 521 518 Email: mdragojevic@hgk.hr