Vrijeme održavanja: 08.06.2017.

Objavljeno: 08. 06. 2017. , Ažurirano: 09. 06. 2017.

Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak organizirala je radionicu Internacionalizacija poslovanja MSP i Certifikacijom proizvoda do tržišta u četvrtak, 8. lipnja, u Županijskoj komori Sisak. 

Mogućnosti i uvjete sufinanciranja projekata sredstvima EU putem ovih dvaju natječaja te mogućnosti za poduzetnike putem Europske poduzetničke mreže predstavio je Igor Bobek iz Sektora za međunarodne poslove i EU HGK.

"Cilj je poziva Internacionalizacija poslovanja MSP jačanje sposobnosti hrvatskoga gospodarstva za sudjelovanje na globalnim tržištima te povećanje udjela malih i srednjih tvrtki u ukupnom izvozu roba i usluga poboljšanjem uvjeta za njihov rad u međunarodnom okruženju, a namijenjen je mikro, malim ili srednjim tvrtkama", istaknuo je Bobek.

Internacionalizacija_2.JPG

Bespovratna sredstva dodjeljivat će se putem trajno otvorenog Poziva na dostavu projektnih prijava, s krajnjim rokom dostave projektnih prijava 31. prosinca ove godine, odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava u ukupnoj vrijednosti od 38.000.000 kuna. Najmanji iznos bespovratne potpore koji poduzetnici mogu dobiti po projektu iznosi 100.000 kuna, dok najveći iznos iznosi 1.000.000 kuna, odnosno do 85 posto prihvatljivih troškova za mikro i male poduzetnike i 65 posto prihvatljivih troškova za srednje poduzetnike.

Prihvatljivi su troškovi nastupa tvrtki na međunarodnim sajmovima izvan Republike Hrvatske, isključivo upisanih u baze www.expodatabase.com i/ili www.auma.de, zatim prezentacije MSP-ova u okviru međunarodnih sajmova (maksimalna potpora do 22.800 kuna ili 3.000 eura), istraživanje inozemnog tržišta za plasman proizvoda (maksimalna potpora do 38.000 kuna ili 5.000 eura), izrada promotivnog materijala za nastup na međunarodnom sajmu (maksimalna potpora do 15.200 kuna ili 2.000 eura), sudjelovanje na B2B-poslovnim razgovorima ili susretima te usluge vanjskog stručnjaka za vođenje projekta (maksimalna potpora do 10.000 kuna).

Internacionalizacija_4.JPG

Cilj poziva na dostavu projektnih prijedloga Certifikacijom proizvoda do tržišta jest pružanje potpore za certifikaciju proizvoda, odnosno postupak ocjene sukladnosti proizvoda s određenom normom ili specifikacijom (u skladu s direktivama EU i drugih zemalja i odgovarajućim normama na koje se pozivaju direktive), uključujući provođenje postupka ocjene sukladnosti. Također je namijenjen mikro, malim i srednjim tvrtkama.

"Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se po ovom Pozivu može dodijeliti pojedinom poduzetniku iznosi 20.000 kuna, dok najviši iznos bespovratnih sredstava iznosi 1.000.000 kuna. Maksimalan intenzitet potpore koja se može dodijeliti iznosi 85 posto za mikro i malu tvrtku te 65 posto za srednju", naglasio je Bobek, dodavši da će se projektni prijedlozi zaprimati u dva roka, od 22. svibnja do 29. prosinca ove godine te od 16. travnja do 31. prosinca 2018. godine.

Internacionalizacija_3.JPG

Predstavnik Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Josip Grgić govorio je o HBOR-ovom kreditiranju projekata sufinanciranih sredstvima EU fondova javnog i privatnog sektora te je predstavio ESIF kredite za rast i razvoj. Riječ je o novom financijskom instrumentu kojim je ukupno osigurano 220 milijuna eura kredita za poduzetnike. Naime, poduzetnicima će se dodjeljivati dugoročni investicijski krediti po povoljnoj kamatnoj stopi, s rokom otplate do 12 godina.

Ova je radionica bila namijenjena mikro, malim i srednjim tvrtkama, u skladu s pravilima EU (Uredba EK 651/2014), i to onima koji planiraju provoditi projekte iz područja internacionalizacije poslovanja te certificiranja proizvoda i onima koji nisu poslovali s gubitkom u prethodnom financijskom razdoblju.