Vrijeme održavanja: 08.11.2016.

Objavljeno: 19. 10. 2016. , Ažurirano: 14. 11. 2016.

Županijska komora Sisak, u suradnji s tvrtkom Sigma savjetovanje d. o. o., organizirala je seminar Upravljanje proizvodnjom i poslovanjem prema principima lean menadžmenta u utorak, 8. studenoga, u ŽK Sisak.

Lean menadžment u razvijenim je zemljama prepoznat kao najsnažniji alat za postizanje poslovne izvrsnosti u proizvodnim i uslužnim tvrtkama, ali i u financijskim institucijama, državnim ustanovama, turizmu i mnogim drugim djelatnostima. Lean je način vođenja i upravljanja proizvodnjom i tvrtkom na način da se eliminiraju gubici u poslovanju, kako bi proizvodi i usluge bili povoljniji i kvalitetniji. Već u prvim mjesecima primjene lean principa dolazi do drastičnih promjena, vidljivih u smanjenju troškova i zaliha sirovina, materijala i gotovih proizvoda, zatim u smanjenju ozljeda na radu, u smanjenju proizvodne norme optimizacijom procesa, pa u povećanju produktivnosti, uklanjanju zastoja, povećanju sigurnosti i ergonomije radnih mjesta, povećanju kvalitete proizvoda, zadovoljstva kupaca i brže naplate potraživanja.

„Osnovna je postavka lean koncepta proizvoditi sa što manje zaliha, kapitala, ljudskog rada, neispravnih proizvoda, zastoja, čekanja i svega što ne dodaje vrijednost proizvodu (ili usluzi), kako bi se maksimalno eliminirali gubitci, a s druge strane, proizvesti proizvod baš onakav kakav kupac želi“, istaknuo je Nedeljko Štefanić iz tvrtke Culmena d. o. o.

„Lean koncept također se koristi i u uredima te su u središtu pozornosti zaposlenici, neprestano usavršavanje i izbacivanje otpada prema principu da je suvišno sve ono što kupac ne plaća. Primjenom lean koncepta tvrtka postaje fleksibilna i spremna odgovoriti na snažne promjene ne tržištu“, naglasila je Ana Domitrović iz Sigma savjetovanja d. o. o.

U Hrvatskoj se odnedavno i sufinancira uvođenje leana u tvrtke. Sufinanciranje je moguće putem natječaja EU fondova i Ministarstva gospodarstva (www.mingo.hr). Prihvatljivi prijavitelji su mali, srednje veliki i veliki poduzetnici. Primjerice, prijavom na natječaj Istraživanje i razvoj moguće je sufinancirati razvoj novih proizvoda, troškove osoblja, edukacije i opreme. Vrijednosti sufinanciranja ovise o vrsti istraživanja te ostalim čimbenicima koji povećavaju maksimalni iznos, npr. suradnja sa znanstvenim ustanovama.

Koncept lean dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država i rezultat je analize provedene na sveučilištu MIT u Bostonu, s ciljem pronalaženja ključa uspjeha japanske industrije.

Više informacija potražite na poveznici www.sigma-savjetovanje.com.