Vrijeme održavanja: 26.02.2018.

Objavljeno: 08. 02. 2018. , Ažurirano: 26. 02. 2018.

U ŽK Sisak 26. veljače je održan seminar o sastavljanju financijskih izvještaja i prijavi poreza na dobit za 2017. godinu. Hrvatska gospodarska komora organizirala je seminar radi pružanja potpore članicama u prevladavanju poteškoća i nedoumica u vezi s primjenom poreznih propisa.

Predavač na seminaru je bio ovlašteni porezni savjetnik doc. dr. sc. Ivan Čevizović.

Ivan Čevizović_2602.JPG

U prvom dijelu seminara bilo je riječi o strukturi financijskih izvještaja za 2017. godinu, izmjenama standarda financijskog izvještavanja; priznavanju i mjerenju prihoda, potraživanja, dugotrajne imovine; promjenama računovodstvenih politika i procjene te ispravcima pogrešaka prethodnih razdoblja. U drugom se dijelu govorilo o prijavi poreza na dobit za prošlu godinu, o novom obrascu te novim stopama poreza na dobit, uvećanju i umanjenju porezne osnovice. Bilo je riječi i o prijavi poreza na dobit po novčanom načelu (popunjavanje obrazaca PD NN, obveznici i utvrđivanje osnovice poreza na dobit) te popunjavanju obrasca PD IPO (povezane osobe i pravila za popunjavanje obrasca). U završnom je dijelu predavač odgovarao na brojna pitanja prisutnih.

Ovom besplatnom seminaru prisustvovali su predstavnici četrdeset trgovačkih društava s područja Sisačko-moslavačke županije, prije svega računovodstvenih i knjigovodstvenih servisa te financijskih djelatnika.

Prisutne članice upoznate su i s besplatnim poreznim savjetovanjem, uslugom HGK koja je namijenjena svim članicama Komore, besplatna je i dio je paketa pomoći gospodarstvenicima. Moguće ju je koristiti jednom godišnjem, i to dodjelom vaučera koji je jednak vrijednosti jednog upita odnosno jednog stručnog mišljenja/očitovanja ovlaštenih poreznih savjetnika prema Zakonu o poreznom savjetništvu. Vaučeri se dodjeljuju prijavom na internetskoj stranici HGK, i to po redu zaprimanja.