Vrijeme održavanja: 26.10.2016.

Objavljeno: 17. 10. 2016. , Ažurirano: 03. 11. 2016.

Cilj radionice Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija u poljoprivrednom i šumarskom sektoru, održane u srijedu, 26. listopada u ŽK Sisak, bio je upoznati poljoprivredne proizvođače s uspostavom proizvođačkih skupina i organizacija te s postupkom podnošenja zahtjeva za potporu u okviru Mjere M09 Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. – 2020.

Natječaj za navedenu potporu raspisat će se 4. studenoga ove godine te će biti otvoren do 16. siječnja 2017. Prihvatljivi korisnici za ovu potporu su proizvođačke skupine ili organizacije priznate u razdoblju od 1. siječnja 2014. godine do 31. prosinca 2020. godine, u bilo kojem sektoru poljoprivredne proizvodnje, a u rangu mikro, malih i srednjih tvrtki. "Potpora može iznositi najviše 10% vrijednosti godišnje utržene proizvodnje, odnosno ne više od 100.000 eura godišnje, bez obzira na stvarni obračun moguće potpore", istaknula je Andreja Martonja Hitrec iz Službe za bilinogojstvo Ministarstva poljoprivrede.

Osnovni su ciljevi proizvođačke organizacije osigurati da je proizvodnja planirana i prilagođena potražnji, osobito u pogledu kvalitete i količine, koncentrirati ponudu i plasirati na tržište proizvode vlastitih članova, uključujući i one putem izravne prodaje, optimizirati troškove proizvodnje i povrat ulaganja u skladu sa standardima zaštite okoliša i dobrobiti životinja, stabilizirati proizvođačke cijene, provoditi istraživanja i razvijati inicijative o održivim metodama proizvodnje, inovativnim praksama, konkurentnošću i kretanjima na tržištu, promicati i pružati tehničku pomoć za korištenje metoda proizvodnje prihvatljivih za okoliš i tehnika proizvodnje te praksi i tehnika koje poštuju dobrobit životinja.

Jedan od uvjeta da proizvođačka organizacija ostvari potporu jest i odobreni poslovni plan, s čim je prisutne predstavnike tvrtki udruga i ostalih institucija upoznala Darina Malekin, savjetnica u Ministarstvu poljoprivrede.

S načinom i postupcima koje korisnik treba napraviti pri podnošenju zahtjeva za potporu prisutne su upoznali djelatnici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Lucija Babić Kovačević, Sandra Freitag te Domagoj Kekez.

Radionicu je organizirala Županijska komora Sisak, u suradnji s Upravom za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj, EU i međunarodnu suradnju Ministarstva poljoprivrede RH.