Vrijeme održavanja: 26.08.2017. - 31.08.2017.

Objavljeno: 17. 02. 2017. , Ažurirano: 06. 09. 2017.

Županijska komora Sisak organizirala je zajedničko sudjelovanje hrvatskih gospodarstvenika na 55. Međunarodnomu poljoprivredno-prehrambenom sajmu Agra koji se održao od 26. do 31. kolovoza u Gornjoj Radgoni u Sloveniji. Na 155 četvornih metara unutarnjeg i vanjskog izložbenog prostora predstavili su se Stražaplastika d. d. iz Huma na Sutli, Croma-Varaždin d. o. o. iz Svetog Ilije, Vage d. o. o. iz Zagreba, Arosa Grande d. o. o. iz Zagreba te Gerić-MG j. d. o. o. iz Zaprešića.

Na 38. međunarodnom ocjenjivanju mesa i mesnih prerađevina koje je održano u sklopu sajma, tvrtka Gerić-MG j. d. o. o. osvojila je zlatnu medalju za proizvod domaći prešani čvarci. U radnom dijelu sajma naše izlagače posjetio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak te Božena Leš, ovlaštena ministrica u Veleposlanstvu RH u Ljubljani.

Na ovogodišnjem sajmu predstavilo se 1820 izlagača iz 36 zemalja na izlagačkom prostoru veličine oko 70.000 četvornih metara. Priredbu AGRA 2017 u šest je dana posjetilo više od 120.000 posjetitelja. Sajam je otvorio slovenski predsjednik Borut Pahor uz mnoge visoke predstavnike slovenske politike i gospodarstva, a poseban je gost bio ministar poljoprivrede N. R. Kine Han Changfu. Država partner ovogodišnjeg sajma bila je Kina, a ključni je događaj sajma bio sastanak 16 + 1 zemalja srednje i istočne Europe i Kine. U sklopu te suradnje, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede RH, na izdvojenom su se prostoru promotivnim materijalima predstavili ovi hrvatski izlagači: Agroservis-proizvodnja d. o. o., Brana d. o. o. i Mustač-Commerce d. o. o. iz Virovitice, Herbas d. o. o. i Meta-Plast d. o. o. iz Pitomače, Hittner d. o. o. iz Bjelovara, Manna d. o. o. iz Donjeg Miholjca, OPG Lenac i Račić d. o. o. iz Hrvatske Kostajnice, Protect Pharma d. o. o. iz Rakitovice, PVC Troplex d. o. o. iz Vinkovaca te Udruga vinogradara i voćara Moslavine Lujo Miklaužić iz Kutine.

Ovogodišnji 55. jubilarni sajam bio je usmjeren prema održivom razvoju turizma, održivoj poljoprivredi i gospodarenju šumama te poljoprivrednoj mehanizaciji za visokoučinkovitu i održivu poljoprivrednu proizvodnju. U sklopu sajma predstavljena su najnovija tehnološka dostignuća poljoprivredne mehanizacije, brojni alati i oprema za poljoprivrednike, vinogradare i podrumare, voćare, ratare, povrtlare, šumare, zatim organska i biološka proizvodnja, integrirana proizvodnja te šarolika ponuda proizvoda iz prehrambene industrije, gotovo sve za potrebe suvremenog zemljoradnika i procese proizvodnje hrane.

Više informacija o sajmu možete pronaći na www.pomurski-sejem.si.