Objavljeno: 21. 03. 2018. , Ažurirano: 03. 04. 2018.

Vrijeme održavanja: 28.03.2018.


Pozitivni trendovi u Hrvatskoj odražavaju se i na pozitivna kretanja u gospodarstvu Sisačko-moslavačke županije, posebice u drvnoj, ali i prehrambenoj te metalskoj industriji, istaknuo je predsjednik Županijske komore Sisak Boris Mesarić na devetoj sjednici Gospodarskog vijeća ŽK Sisak u srijedu, 28. ožujka.

Raspravljajući o stanju županijskog gospodarstva Mesarić je naglasio kako je ipak zabrinjavajuće stanje u pojedinim velikim tvrtkama, nositeljima gospodarstva, poput kutinske Petrokemije te sisačke Rafinerije i Siscije. „Posljednja velika, prava investicija u Petrokemiji dogodila se 1982. godine. Bila je to posljednja investicija u prerađivaču industriju, ne samo u našoj županiji, nego u Hrvatskoj pa i šire. Danas Petrokemija ima poteškoća. Ima li Petrokemija tehnologiju? Ima, ali u nju treba i ulagati. Ima li tržište? Ima zahtjevno tržište, posebno u Europi, a izvozila je i na sve kontinente koji postoje. Isto tako, proizvodni standardi Petrokemije su stroži nego što su direktive Europske unije. Ima li Petrokemija kadrove? Prethodne uprave devastirale su kadrovski resurs na način da je izdašnim otpremninama neselektivno otišlo jako puno stručne radne snage. U Petrokemiju treba uložiti kako bi ona i dalje bila perjanica našeg gospodarstva“, poručio je Mesarić dodavši kako su u problemima i sisačka Siscia i Rafinerija. „Siscia zapošljava 300 ljudi, međutim bez odluka koje treba donijeti kako bi joj se pomoglo, bez obzira što tvrtka ima svoje brendove, ugovorene poslove za narednih pet godina, zapravo je u problemima. U Rafineriji devastacija traje godinama i vrlo je upitna njezina budućnost, jer činjenica je da procesna industrija ne može raditi s 30 posto kapaciteta. To jednostavno nije isplativo“, zaključio je.

9.GV_2.JPG

Posebno je upozorio na nepovoljan odnos broja zaposlenih i umirovljenika. „Mi smo županija koja ima najveći postotak nezaposlenih u Hrvatskoj, zaposlenih je oko 39 tisuća, a umirovljenika gotovo 46 tisuća. Također, udio izvoza Sisačko-moslavačke županije s inozemstvom u ukupnom izvozu Republike Hrvatske kreće se na razini od oko 3,2 posto, dok se udio uvoza županije u ukupnom uvozu RH kreće na razini od 1,3  posto“, rekao je Mesarić.

Na dnevnom redu sjednice bio je i izbor člana Gospodarskog vijeća, Vladimira Fresla, novog predsjednika Uprave Lipovice d. o. o. iz Popovače. Također, usvojeni su i plan rada ŽK Sisak za ovu godinu te izvještaj o radu za prošlu godinu.

Na proširenoj sjednici Gospodarskog vijeća bilo je riječi i o novoj Općoj uredbi EU o zaštiti osobnih podataka (GDPR) te utjecaju GDPR-a na poslovanje tvrtki. O Uredbi koja stupa na snagu 25. svibnja ove godine te postupku usklađenja s odredbama Uredbe govorio je Petar Mišević, voditelj Službe za informacijsku sigurnost i upravljanje kvalitetom HGK. Ovoj edukaciji je prisustvovalo gotovo osamdeset predstavnika trgovačkih društava, javnih institucija te regionalne i lokalne samouprave.