Vrijeme održavanja: 22.09.2016.

Objavljeno: 15. 09. 2016. , Ažurirano: 25. 11. 2016.

 

 Davorko Vidović, uvodna riječ Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom - prilika, a ne namet.JPG

Davorko Vidović, uvodna riječ Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom - prilika, a ne namet; Izvor: HGK; Snimio: ŽK Šibenik.

 

Skup je otvorio predsjednik ŽK Šibenik Ivan Soža, a prisutnim poduzetnicima i predstavnicima udruga uvodnim se riječima obratio Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje HGK. Moderator skupa je bila Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Mira Pekeč Knežević, moderatorica Skupa.JPG

Mira Pekeč Knežević, moderatorica skupa Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom; Izvor: HGK; Snimio: ŽK Šibenik.


Cilj je skupa bio rasvijetliti izazove zapošljavanja osoba s invaliditetom kroz primjere dobre prakse i pomoći poslodavcima da osobe s invaliditetom prestanu doživljavati kao uteg svom poslovanju. Posebno je istaknuta obveza osiguranja razumne prilagodbe kao preduvjet stvarnoj ravnopravnosti osoba s invaliditetom u području rada, ali i sve mjere koje omogućavaju poslodavcima da tu obvezu ostvare na dobrobit društva i svog poslovanja.

Antonio Matković predstavio je projekt Instituta za razvoj tržišta, kojim se potiče  zapošljavanje osoba s invaliditetom, čime se povećava konkurentnost tvrtke. O poticajima, nagradama i utvrđivanjem kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom govorio je Željko Skelin iz Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Jasna Gašparović iz Centra za profesionalnu rehabilitaciju Zagreb predstavila je usluge Cenra, proces i metode profesionalne rehabilitacije. O aktivnostima koje provodi HZZ te iskustvima pri zapošljavanju osoba s invaliditetom, govorila je stručna savjetnica Marijana Grgin. Sandra Čovran upoznala je sudionike skupa sa primjerom dobre prakse i iskustvima integracije osoba s invaliditetom u Financijskoj agenciji, koja zapošljava velik broj osoba s invaliditetom.

Sudionici skupa, poslodavci i predstavnici udruga, istaknuli su problem nepostojanja ispostava pojedinih važnih institucija u dalmatinskim županijama. Za rješavanje pojedinih pitanja nije dovoljna pismena komunikacija, a za odlazak u Zagreb potrebno je vrijeme i dodatan je trošak. Treba senzibilizirati poslodavce i širu javnost da doprinesu uspješnoj integraciji osoba s invaliditetom u radne sredine, bez diskriminacije i isticanja razlika, jer invalid može biti bilo tko od nas.

U prilogu se nalazi program skupa.