Vrijeme održavanja: 01.02.2017.

Objavljeno: 25. 01. 2017. , Ažurirano: 02. 02. 2017.

Proširena sjednica Strukovne skupine za financijsku djelatnost i djelatnost osiguranja HGK ŽK Rijeka, održala se 1. veljače u Županijskoj komori Rijeka. Sudionicima su se uvodno obratili Zlatko Mičetić, zamjenik predsjednika HGK ŽK Rijeka i Ante Vranješ, predsjednik Strukove skupine za financijsku djelatnost i osiguranja. Plan rada navedene Strukovne skupine za 2017. godinu usvojen je u cijelosti.

U sklopu sjednice je održano i tematsko predavanje Predviđanje trendova u gospodarstvu RH u 2017. godini. Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK upoznao je nazočne sa stanjem gospodarstva u RH s posebnim naglaskom na temeljne makroekonomske pokazatelje. O očekivanim kretanjima kamatnih stopa i tečaja u RH, monetarnoj politici najrazvijenijih zemalja i implikacijama na gospodarstvo Hrvatske u 2017. govorio je Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Societe Generale Splitske Banke d. d.

Zaključeno je da je 2015. godina bila prva godina tehničkog napuštanja recesije, a da svi relevantni izvori procjenjuju i daljnji rast. Međutim, taj rast ostaje uglavnom ispod razine rasta ostalih članica EU, što dovodi do daljnjeg zaostajanja u razvijenosti u odnosu na ostale EU zemlje. Hrvatska kao visoko rizično gospodarstvo (dvije razine ispod investicijskog statusa) te sa značajnim dospijećima javnog duga u srednjoročnom razdoblju ostaje visoko osjetljiva na eventualne poremećaje na globalnim financijskim tržištima.