Gospodarsko vijeće ŽK Pula održalo sjednicu

Pod predsjedanjem predsjednice ŽK Pula Jasne Jaklin Majetić 16. prosinca 2016. održana je sjednica Gospodarskog vijeća ŽK Pula. Članica Skupštine HGK Gordana Deranja obratila se članovima vijeća te rezimirala stajališta poslodavaca u odnosu na procjenu porezne reforme i poslovna očekivanja u idućoj godini.

Glavna tema sjednice bila je porezna reforma koju je okupljenima predstavila Ingrid Žudih Koroman, pomoćnica pročelnika Porezne uprave Područnog ureda Istra, Hrvatsko Primorje, Gorski kotar i Lika. Članovi Gospodarskog vijeća HGK ŽK Pula složili su se kako s optimizmom gledaju na učinke reforme i najavljena rasterećenja gospodarstva.

Raspravljalo se i o zaposlenosti u Istarskoj županiji. U sklopu rasprave, v. d. predstojnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Pula Tanja Lorencin Matić, između ostalog, istaknula je kako je tijekom 2016. tom uredu prijavljeno 20.708 slobodnih radnih mjesta, uz napomenu da je ukupan broj vjerojatno i veći s obzirom na to da poslodavci više nisu zakonski obvezni prijavljivati Zavodu slobodna radna mjesta. Osamdeset posto navedenih slobodnih radnih mjesta evidentirano je u prerađivačkoj industriji, turizmu i ugostiteljstvu, građevini i uslužnim djelatnostima. O kretanju broja zaposlenih govorila je Denis Lukež, v. d. predstojnice Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje - Područnog ureda u Puli, koja je istaknula da je u Istarskoj županiji omjer broja umirovljenika i zaposlenih 1:1,53, što predstavlja nešto bolji prosjek od ostatka Hrvatske koji iznosi tek 1:1,18.

"Rasprava o kroničnom nedostatku radne snage u RH, uz konkretne podatke o potrebama poslodavaca u Istarskoj županiji i broju zaposlenih po prijavama u sustav mirovinskog osiguranja, ima za cilj pojačati sve dosadašnje zaključke o neophodnosti uvođenja dualnog obrazovanja i profiliranju novih suvremenih industrijskih, turističkih, građevinskih i prometnih zanimanja. Samo strateški definirano partnerstvo države putem obrazovnoga sustava, poslodavaca  i mladih ljudi – učenika i budućih zaposlenika, može hrvatsko gospodarstvo učiniti konkurentnijim, a dotad je nužno uvažiti potrebe poslodavaca za uvozom radne snage za sva deficitarna zanimanja. Komora je spremna preuzeti dio odgovornosti i kroz pilot projekt Dualnog obrazovanja koji će gospodarstvu u što kraćem roku osigurati kvalitetne buduće kadrove", zaključila je Jaklin Majetić.

Kontakti

  • Željko Cetina Stručni suradnik Tel: +385 52 378 125 Email: zcetina@hgk.hr