Objavljeno: 05. 10. 2017. , Ažurirano: 05. 10. 2017.

Radionica Internacionalizacija poslovanja kojoj je cilj bio poduzetnicima predstaviti mogućnosti korištenja potpora EU, HGK i HBOR-a u procesu internacionalizacije te izlasku i poslovanju na inozemnim tržištima održana je 4. listopada u HGK – Županijskoj komori Pula. 

Igor Bobek iz Sektora za međunarodne poslove i EU HGK poduzetnicima je predstavio EU natječaj Internacionalizacija poslovanja MSP-a te se također osvrnuo na trenutno otvorene natječaje te na one koji će uskoro biti objavljeni. Natječaj Internacionalizacija poslovanja MSP-a namijenjen je sufinanciranju sudjelovanja na međunarodnim sajmovima izvan Hrvatske koji imaju najmanje 10 posto inozemnih izlagača ili 5 posto inozemnih poslovnih posjetitelja. U sklopu natječaja mogu se sufinancirati i aktivnosti poput prezentacije MSP-ova u okviru međunarodnog sajma izvan RH na kojem prijavitelj sudjeluje kao izlagač, zatim troškovi istraživanja inozemnog tržišta za plasman proizvoda na novo tržište izvan RH, izrada promotivnog materijala za sudjelovanje na međunarodnom sajmu izvan RH, sudjelovanje na B2B razgovorima ili susretima koji se održavaju u sklopu međunarodnih skupova/sajmova izvan RH te troškovi usluga vanjskog stručnjaka za vođenje projekta. 

Uslijedila je prezentacija Lozike Mašić iz Sektora za međunarodne poslove i EU HGK koja je predstavila usluge i potpore HGK namijenjene poduzetnicima u procesu internacionalizacije i izlasku na strana tržišta. Usluga HGK Poduzetnik-izvoznik tako je individualizirana potpora izvoznicima koja uključuje predlaganje potencijalnih inozemnih partnera, kreiranje analitičkog prikaza pojedinog tržišta, informacije o javnoj nabavi (tenderi), organiziranje B2B susreta te pružanje svih ostalih potrebnih informacija pri izlasku na tržište. Poduzetnicima je na usluzi i internetska stranica tenderi.hgk.hr koja pruža ciljane i ažurirane obavijesti o otvorenim međunarodnim javnonabavnim natječajima. 

Osim toga, HGK sufinancira sudjelovanje na sajmovima i izložbama te pruža i ostale oblike podrške putem Europske poduzetničke mreže, primjerice baze poslovne suradnje, savjetovanja, B2B-a i istraživanja tržišta. 

Na kraju radionice, Cinzia Zubin iz područnog ureda HBOR-a za Istru poduzetnicima je predstavila HBOR-ove programe za kreditiranje EU projekata. 

Radionica Internacionalizacija poslovanja održana je u sklopu obilježavanja Tjedna cjeloživotnog učenja.