Forum se održao u sklopu 23. Izložbe hrane i pića Histria 2016.

Objavljeno: 12. 02. 2016. , Ažurirano: 16. 09. 2016.

Županijska komora Pula, Zajednica obiteljskog turizma HGK i Upravni odjel za turizam Istarske županije organizirali su u petak, 12. veljače u Puli, drugi regionalni Forum obiteljskog smještaja, namijenjen pružateljima ugostiteljskih usluga u domaćinstvu i svim drugim vlasnicima objekata u obiteljskom smještaju.

Na Forumu su, u ime organizatora, sudjelovali direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić Jurić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja HGK Nedo Pinezić, predsjednica Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić i pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković.

U uvodnom je izlaganju Nedo Pinezić istaknuo da prema podacima iz 2014. godine (prema konzervativnoj procjeni) ukupni generirani prihod od obiteljskog smještaja iznosi 10,3 mlrd. kuna, što predstavlja konkretan doprinos pružatelja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu hrvatskom gospodarstvu. Pritom troškovi investicijskog održavanja obiteljskog smještaja godišnje iznose 700 milijuna kuna, a trošak promocije iznosi 23,5 milijuna kuna. Obiteljski smještaj treba razvijati kao brand hrvatskog turizma prema uzoru na najuspješnije turističke zemlje i prema ciljnim skupinama. Turizam temeljen na obiteljskom mikropoduzetništvu prilika je za samozapošljavanje pa je potrebno stimuliranje kvalitativnog razvoja mikropoduzetništva.

U sklopu Foruma predstavljeni su nacionalni sustav za prijavu i odjavu turista eVisitor, novosti za pružatelje ugostiteljskih usluga smještaja u domaćinstvu, ovlasti carinske uprave u nadzoru pružatelja usluga smještaja te sigurnost s određenih aspekata policijskih poslova. Također, raspravljalo se o načinima suradnje obiteljskog smještaja i putničkih agencija te o mogućnosti za postizanje bolje vidljivosti na portalu Booking.com, digitalizaciji, RealCroatia turističkom portalu i bike&bed ponudi. Zagrebačka banka, Raiffeisen banka i Istarska kreditna banka Umag predstavile su ponudu kredita za sektor turizma.

Forum se održao u sklopu 23. Izložbe hrane i pića Histria 2016.