Vrijeme održavanja: 13.01.2017.

Objavljeno: 04. 01. 2017. , Ažurirano: 18. 01. 2017.

Županijska komora Požega u suradnji s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) organizirala je 13.siječnja, besplatnu prezentaciju mikro i malih zajmova te aktualnih bespovratnih potpora za mala i srednja poduzeća.

Tridesetak poduzetnika Požeško-slavonske županije imalo je priliku upoznati se s aktualnim programima ESIF zajmova. ESIF zajmovima obuhvaćeni su programi mikro investicijskih zajmova za mikro i male poduzetnike namijenjeni osnovnim i obrtnim sredstvima u rasponu od 1.000 do 25.000 eura s kamatnim stopama od 0,5 % do 1,5 %, zatim  mikro zajmovi za obrtna sredstva za mikro i male poduzetnike namijenjeni osnovnim i obrtnim sredstvima u rasponu od 1.000 do 25.000 eura po kamatnoj stopi od 1,5 % do 3,5 % te mali zajmovi za mikro, male i srednje poduzetnike, po kamatnoj stopi od 0,5 % do 1,5 %, namijenjeni osnovnim i obrtnim sredstvima u rasponu od 25.000,01 do 50.000,00 eura.

''HAMAG ima dvije funkcije od kojih je jedna funkcija bespovratna sredstva u kojim HAMAG sudjeluje kao provedbeno tijelo razine dva, gdje one projekte koji potpišu ugovor i koji prođu u partnerstvu sa HAMAG-om se provode dalje dok poduzetnik ne povuče svoja sredstva. Druga funkcija su mikro krediti koje HAMAG i evaluira i provodi. Zapravo to su sada mikro investicijski zajmovi, mali investicijski zajmovi i zajmovi za obrtna sredstva po povlaštenim kamatnim stopama od 0,5% do 3,5% kamate ovisno o lokacijama za ulaganje. Poduzetnik koji bi konkurirao ovakvim kreditima ne bi se trebao baviti samo trgovinom, morao bi imati proizvodnju, obrt, uslužnu djelatnost, turizam ili nešto drugo." istaknuo je Boris Matić voditelj projekata HAMAG-BICRO.

Osim zajmova, poduzetnici su također informirani o ostalim otvorenim i najavljenim natječajima za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih malom i srednjem poduzetništvu.