Vrijeme održavanja: 21.04.2016.

Objavljeno: 21. 04. 2016. , Ažurirano: 08. 09. 2016.

Misao vodilja ovogodišnjeg Festivala znanosti bila je znanost i umjetnost, a Gačanski park hrvatske memorije u Otočcu bio je povod Jasminki Brala Mudrovčić sa Sveučilišta u Zadru da u sklopu Festivala organizira niz događanja u Otočcu. U četvrtak, 21. travnja, na predavanju o ekonomskim aspektima Gačanskog parka hrvatske memorije, ŽK Otočac bila je partner.

Izlaganje o gospodarskom značaju kulturnih dobara u turističkoj djelatnosti Otočca i Gacke imao je dr. sc. Joso Brajković, predsjednik ŽK Otočac, koji je u kratkim crtama upoznao sudionike s kulturnom (i prirodnom) baštinom Gacke, naglašavajući važnost kulture u gospodarstvu, osobito u turizmu.

Kako su Zrinski i Frankopan također dio priče ovoga parka, a sam Festival znanosti održao se u vrijeme obljetnice njihova pogubljenja u Bečkom Novome Mestu, ideja je bila da se ispriča priča o Frankopanskoj torti, iz perspektive revitalizacije gastronomske baštine u turističke svrhe. Autohtona kuhinja svakako je jedan od ekonomskih aspekata u svakoj kulturno-turističkoj priči, a zanimljiv je i svojevrsni znanstveni pristup korišten u projektu Frankopanske torte. Trebalo je obaviti mnogo povijesnih istraživanja ne bi li se došlo do te, još u 16. st. zabilježene, delicije. Hoteli Jadran d. d. u Crikvenici o tome su napravili cijelu priču, brojnim pokušajima se došlo do recepture torte Frankopan, ona je time dobila svoje mjesto na gastronomskoj karti crikveničko-vinodolskog kraja i postala pravi gastro-hit, o čemu je govorila Ivana Lovrić. Nakon toga uvodnog predavanja o gastronomiji u svjetlu kulturnog turizma predstavnice Hotela Jadran d. d. iz Crikvenice poveću su tortu Frankopan, spravljenu posebno za ovu prigodu, podijelile svima, o čemu je više govorila glavna slastičarka Jasna Visković.