Vrijeme održavanja: 29.05.2016.

Objavljeno: 29. 05. 2016. , Ažurirano: 08. 09. 2016.

Nedjelja, 29. svibnja, bila je dan održavanja manifestacije u Otočcu, Gastrogacka, i prve utrke kajacima, Najbrže veslo Gacke. Koncept ovogodišnjega događanja jest promocija novih turističkih atrakcija isprepletenih s pričom o gastronomskoj baštini. Turistička atrakcija koja prati ovogodišnju Gastrogacku jest kajakarenje kao nova ponuda atraktivnog odmora. Ta je ponuda postavljena na dobre noge u prošloj sezoni te je, s ciljem daljnje promocije i razvoja novih sadržaja,  uslijedila i prva utrka kajacima – Najbrže veslo Gacke –  muška, ženska i mješovita utrka u kojoj je sudjelovalo ukupno 19 posada. Gastrogacka je prodajna izložba i promocija autohtonih proizvoda na štandovima jedanaest izlagača.

Cilj je u predsezoni pokazati snagu i mogućnosti kraja u cijelom spektru turističkih potencijala kako bi se osigurala bolja polazna pozicija svim dionicima tijekom turističke sezone. Svrha je manifestacije promocija lokalnih proizvoda kao ključa za unapređenje lanca vrijednosti u turizmu. Mali poljoprivredni proizvođači putem turizma mogu ostvariti daleko veće sinergijske učinke povezivanjem s turističkim aktivnostima, putem izravne ponude lokalnih proizvoda turistima i posredne ponude turistima putem asortimana pružatelja drugih usluga u odredištu. Cilj je osvijestiti širu javnost o važnosti kupovanja hrvatskih proizvoda kao pokretača otvaranja novih radnih mjesta, samozapošljavanja i očuvanja postojećih, uz povećanje konkurentnosti gospodarstva. S obzirom na to da je turizam prepoznat kao važna razvojna grana Ličko-senjske županije, s velikim potencijalom za generiranje nove i povećanje postojeće potražnje, bez obzira na to je li riječ o proizvodnim ili uslužnim djelatnostima, očit je značaj lokalnih proizvoda u ukupnoj ponudi destinacije. Tome idu u prilog i novi trendovi u turizmu, poput povratka prirodi i svemu što iz nje dolazi, potraga za autentičnim iskustvima, bila riječ o kulturi, načinu života, proizvodnji ili pripremi hrane.

„Nadamo se da je ovo tek početak uspješne priče ‘Doživite Gacku s Gacke’ te da ćemo taj doživljaj nadograđivati i upotpunjavati, tj. postati nezaobilazna destinacija kontinentalnog turizma“, istakla je Mladenka Orešković, direktorica Turističke zajednice grada Otočca, te dodala kako ove godine bilježe rast u turističkim noćenjima i dolascima i kako opravdano očekuje uspješnu turističku sezonu.

Događanje je otvorio predsjednik Gradskog Vijeća Otočca Slaven Prpić koji je osobito naglasio značaj u medijskoj promociji Gacke doline i Grada Otočca. „Izuzetna mi je čast da vas sve mogu pozdraviti, a pogotovo veleposlanika Kanade u Hrvatskoj Daniela Maksymiuka koji je našu manifestaciju uveličao, a potrebno je naglasiti da za ovako uspješnu organizaciju i iznimno vrijedan događaj zahvale idu organizatorima. Čestitam i Denisu Lončaru na izuzetno velikom trudu za organizaciju ovoga događanja i obećavam potporu Grada Otočca ubuduće“, izjavio je Prpić.

Nazočne je pozdravio i Maksymiuk, zahvalivši na pozivu gradonačelniku Grada Otočca Stjepanu Kostelcu, naglasivši da je prije 25 godina bio prvak u kajakarenju u Kanadi, da se izvanredno osjeća u Otočcu, u prekrasnoj prirodi i da je ovo tek jedan od njegovih dolazaka u Gacku dolinu.

U ovu, veličanstvenu i jedinstvenu manifestaciju, uključili su se brojni organizatori – tvrtka Velebit aktivnosti j. d. o. o. za usluge i turistička agencija iz Prozora, Županijska komora Otočac, TZG Otočca te brojni sponzori.

GastrIduće godine možemo očekivati još više turista, ne samo domaćih, već i stranih.