Vrijeme održavanja: 03.10.2016.

Objavljeno: 14. 09. 2016. , Ažurirano: 04. 10. 2016.

U ponedjeljak, 3. listopada, u Županijskoj komori Osijek, predsjednik Zoran Kovačević sastao se s veleposlanicom Republike Slovenije Smiljanom Knez, opunomoćenim ministrom, gospodarskim savjetnikom Jakobom Štunfom i prvom tajnicom zaduženom za poslove kulture i suradnje sa Slovencima u RH, Kristinom Kliner.

Veleposlanica je uvodni pozdravni govor, u kojem je istaknula 1,2 milijuna slovenskih turista u Hrvatskoj, 3 milijarde Eura robne razmjene između dvije zemlje, zaključila pozivom za još bolju suradnju, posebno s istočnom Hrvatskom, naglasivši da su vrata veleposlanstva otvorena za sve poslovne inicijative. Pozvala je osječku komoru da sa svojim gospodarstvenicima sudjeluje na sajmu obrtništva i poduzetništva u Celju koji u 2017. obilježava svoju 50. obljetnicu postojanja, a očekuje se da će Hrvatska biti zemlja partner na sajmu.

Predsjednik Kovačević je rekao da Osječko-baranjska županija ima vanjskotrgovinsku razmjenu sa Slovenijom u nekoliko zadnjih godina u rasponu od 50 do 100 milijuna USD, ali da bi taj iznos mogao biti i veći. U izvozu u Sloveniju najviše su zastupljeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi i puno je malih tvrtki koje sudjeluju u razmjeni. Gospodarski potencijali Osječko-baranjske županije leže u altenativnim izvorima energije – bio-masa i bio-plin, navodnjavanje te intenzivniji razvoj stočarske proizvodnje i tu se otvaraju mogućnosti investicija i suradnje sa slovenskim poduzetnicima. Osječka komora je imala jako dobru suradnju sa slovenskim gospodarskim komorama sve do ukidanja obveznog komorskog članstva u Sloveniji, zbog čega je najviše trpila suradnja na organizaciji poslovnih susreta i bilateralnih razgovora slovenskih i hrvatskih tvrtki.