Vrijeme održavanja: 04.05.2018.

Objavljeno: 19. 04. 2018. , Ažurirano: 07. 05. 2018.

U Županijskoj komori Osijek je 4. svibnja održan četvrti Forum obiteljskog smještaja za regiju Slavonija, Baranja i Srijem. Za razliku od prethodnih godina kada je bio klasičan koncept prezentiranja, ovogodišnji Forum je zamišljen kao interaktivna radionica na kojoj se sudionici s pitanjima i konstruktivnim prijedlozima aktivno uključuju u diskusiju.

Ovogodišnje okupljanje započelo je kratkim izlaganjem o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti koji je dan ranije objavljen na portalu e-Savjetovanja. Novine koje se tiču pružatelja usluga obiteljskog smještaja izložio je Željko Cvrtila, načelnik Sektora za standarde u Upravi za pravne poslove i standarde Ministarstva turizma, te pozvao sve u uključivanje u e-savjetovanje.

O kreditnim programima za turistički sektor govorio je Boris Čagalj, voditelj područnog ureda HBOR-a za Slavoniju i Baranju. HBOR će preko poslovnih banaka, kreditno pratiti rekategorizaciju objekata uz povoljnije kamatne stope, a ono što se neće moći kreditirati su ulaganja u izgradnju objekata.

O primjeni ICT tehnologija u turizmu tj. obiteljskom smještaju govorio je Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam, a o projektu Instituta Rooms to VET, govorila Renata Tomljenović. Rooms to VET je projekt financiran sredstvima EU u sklopu programa Erasmus+ i predstavlja online obrazovnu platformu za pomoć pružateljima usluga privatnog turističkog smještaja radi ostvarivanja što veće koristi od svojih turističkih usluga i novih tržišnih trendova. Sastoji se od šest modula: Gostoprimstvo i kultura pružanja usluga, Planiranje za uspjeh, Vođenje posla iz dana u dan, Unapređenje poslovanja, Kreativni i inovativni proizvodi i usluge te Učinkovita promocija i prodaja. Velika prednost Rooms to Vet-a je to što je on besplatan i dostupan svima.

Nikolina Zrinšćak ukazala je na trendove Booking.com-a za ovu godina te izazvala veliku pažnju sudionika nizom zanimljivih podataka i informacija - smještaj kod domaćina postao je pravi hit među putnicima, vikend-putovanja sve su popularniji oblik putovanja, 47% putnika ove će godine putovati više nego u 2017., 43% putnika tvrdi da će ove godine umjesto dalekih putovanja birati odredišta bliže kući, 34% želi ponovno posjetiti odredište koje su posjetili u djetinjstvu, 36% želi posjetiti odredište u kojem su se snimale popularne serije, filmovi…, 56% želi odmor na kojem se ujedno brine o svom zdravlju, putovanja u grupi povećat će se za 25% (od svih putovanja u društvu), 64% putnika želi isprobati lokalne specijalitete i običaje te cijeni interakciju s domaćinom.

Na kraju Foruma, predstavljene su nagrađene destinacije na DHT-u. Baranju kao najuspješniju destinaciju ruralnog turizma predstavio je Matej Perkušić, direktor TZ Baranje, i grad Osijek kao najuspješniju destinaciju kontinentalne Hrvatske predstavili su Saša Uranjek, direktor TZ Osijeka, i Mislav Pavošević, stručni suradnik.